Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Allmänmedicin

Henrik Widegren debuterar i Fråga Lund

Publicerad: 24 augusti 2016, 12:00

Foto: Janne Danielsson/SVT

Foniatern, tillika Dagens Medicins krönikör Henrik Widegren är med i expertpanelen i SVT-programmet Fråga Lund som har premiär på onsdagskvällen. Vi pejlade läget inför det första programmet.


Väl medveten om att Henrik Widegren alltid svarar, även när han ”är i kulverten”, ringde DM för att få en försmak av programmet som gör comeback på SVT. Han har dock själv bara sett en råklippt version av en del av materialet.

– Jag vet faktiskt inte vad jag har att vänta mig i kväll. Det ska bli mycket spännande att se, säger Henrik Widegren.

Vad är det för frågor du får svara på?

– Jag är ju den enda medicinaren så jag får ju första tjing på till exempel kropp och hälsa. Frågor som ”varför blir man bajsnödig när man är nervös?” och ”varför kan man inte kittla sig själv?”.

Någon speciell fråga du fastnat för?

– Det var en fråga: varför smittar gäspningar? Det gör det ju och det vet alla. Kollar man på det så har det gjorts bra forskning både i det medicinska fältet och i psykologi och evolutionsbiologi. Men man vet inte, och då kan man diskutera intressanta teorier.

Henrik Widegren säger att han har lärt sig väldigt mycket under inspelningen. Och han har tvingats släppa på den akademiska ödmjukheten.

– Jag är definitionen av en superspecialist, jag håller ju bara på med stämband. Plötsligt ska jag uttala mig om hur man smälter mat, säger han med emfas på de två sista orden.

– Min instinktiva reflex är ju ”jamen då ska jag skicka en remiss till gastrofolket”. Jag vet ju att det finns hundra människor på sjukhuset som vet mer om matsmältning. Men nu ska jag ta reda på det och svara så att folk fattar. Det har varit nyttigt för mig.

Frågorna kommer från både barn och vuxna och handlar om allt möjligt. Henrik Widegren och de fyra andra i panelen har fått frågorna i förväg för att förbereda sig, men sedan spånar och diskuterar de inför kameran.

– De roligaste frågorna är de man kan ha olika infallsvinklar på: psykologiska, medicinska, historiska eller fysiska.

Du är ju läkare också, och musiker, konferencier, spexare, krönikör… Hur hinner du med allt?

– Spännande fråga… Hinner man inte med allt som är kul? Man får göra det man trivs med och aktivt undvika de tråkiga sakerna.

Någon ny Absolute Landsting på gång?

– Vi ska faktiskt hoppa in i studion till hösten och lägga grunden till 3:an.

JESPER CEDERBERG

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev