Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Allmänmedicin

”Hög tid att facket skärper tonen om NPM”

Publicerad: 2 september 2014, 05:36

Praktiserandet av New Public Management inom sjukvården är en hotande katastrof, skriver allmänläkaren Björn Olsson.


Jag läser en artikel om hur New Public Management, NPM, praktiseras på en vårdcentral. Det berättas om hur man får extra pengar från landstinget om man väger alla patienter som lider av diabetes. Tidigare har det tydligen delats ut extra pengar till vårdcentralen om alla med högt blodtryck ställdes på vågen, men det direktivet har sedan upphävts. I stället för att läkare och sjuksköterskor utifrån vad man bedömer som relevant gör en undersökning har alltså någon tjänsteman på något kansli fattat beslut om vad som ska göras med alla patienter med en viss diagnos!

Själv minns jag hur vi på den vårdcentral där jag arbetade fick uppmaningen att på pappersrecept skriva ut ordinationer om fysisk aktivitet till så många patienter som möjligt. Detta för att vårdcentralen skulle få extra budgetmedel. Nyligen har det för övrigt visat sig att det inte finns något vetenskapligt stöd för att fysisk aktivitet skrivna på pappersrecept skulle ha någon hälsofrämjande effekt.

På många vårdcentraler läggs mycket tid och kraft på att hos så många personer som möjligt kartlägga och dokumentera deras levnads­vanor. Ofta sker det kombinerat med en generell hälsoundersökning – något som inte heller har något dokumenterat stöd för att det skulle föra någon nytta med sig. Resultaten av dessa aktiviteter – alltså inte effekter på personernas hälsa utan själva svaren på de frågor man ställt – skickas in till olika centrala kanslier.

Det som bekymrar mig är att alla dessa centralt påbjudna aktiviteter tar tid och resurser från viktigare arbetsuppgifter, men framför allt är de förödande för det kreativa arbetsklimat som behövs för att en vårdcentral ska fungera bra för sina patienter. Att möta patienter, ställa diagnos, erbjuda rätt behandling och uppnå terapeutisk allians med patienter är en verksamhet som kräver kreativitet, flexibilitet, integritet och empati. Ju mer vi tvingas in i en kontroll- och kommandokultur, desto mer hotas och kringskärs dessa egenskaper hos oss som arbetar i vården.

Jag undrar om vi läkare och sjuksköterskor har oss själva att skylla. Hur kommer det sig att vi, trots att vi så länge och så högljutt klagat över detta kvalitets- och styrningsraseri, fortsatt att vara lydiga små gossar och flickor? Det har gjorts upprop. Det har hållits konferenser. Fackliga företrädare – inte alla, men många – har på ett övertygande sätt och med massor av närmast övertydliga exempel visat på det orimliga i den övervakningskultur som kallas NPM och dess förödande effekter på kvaliteten i sjukvården. Och ändå fortsätter vi lydigt att fylla i alla dessa blanketter. Vad skulle hända om vi helt enkelt vägrade?

Svenska läkaresällskapet och Sveriges läkarförbund har kritiserat NPM och dess användning i sjukvården. Men hittills har de varit alldeles för hovsamma. Det uppges att Läkaresällskapet ska komma med en rapport hösten 2015! Läkarförbundets tidigare ordförande hoppades att NPM skulle bli en viktig valfråga i höst!

Det är dags för mina fackliga organisationer att skärpa tonen tycker jag. Praktiserandet av New Public Management inom sjukvården är en hotande katastrof. Det bör avskaffas. Ju förr dess bättre.

Relaterat material

”Avgörande att patienten kunde placera primulan”

”Rasism, inte finns väl det bland moderna läkare?”

”Rätt medicin utan effekt när vi missar hur den tas”

Tv-doktorns ilska visar varför vården är ojämlik

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev