Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Allmänmedicin

Höga doser vitamin D skyddade mot frakturer

Publicerad: 6 juli 2012, 09:34

Äldre personer som åt vitamin D fick lägre risk för benbrott – men bara om de tar över 800 interanationella enheter om dagen. Den slutsatsen dras i en ny metaanalys i tidskriften New England Journal of Medicine.


Carl-Magnus Hake

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se


Det är ett internationellt forskarlag som sammanställt data från 11 dubbelblinda randomiserade studier av vitamin D som givits till äldre personer med eller utan tillägg av kalcium.

Bakgrunden är att tidigare undersökningar och metaanalyser på området visat olika resultat.

I den nya analysen gav behandling med vitamin D sammantaget en relativ minskning av höftfrakturer och andra icke-kotrelaterade frakturer med 10 respektive 7 procent. Skillnaden för höftfrakturer var dock inte statistiskt signifikant.

Vidare undersökte forskarna hur effekten var kopplat till hur mycket vitamin D som studiedeltagarna verkligen tagit, något som tidigare inte gjort i andra metaanalyser. De fann då att enbart de personer som dagligen tagit mer än 792 internationella enheter, IE, fick skydd mot benbrott. Den relativa minskningen av höftfrakturer och andra icke-kotrelaterade frakturer var då 30 respektive 14 procent.

Samtidigt rapporterar forskarna att en av begräsningarna i studien är att effekten av höga doser av vitamin D inte kunde särskiljas från den möjliga effekten av kalcium, eftersom dessa komponenter alltid gavs tillsammans i studierna där man undersökt höga doser av vitamin D.

Sammantaget ingick 31 022 personer i metaanalysen. Medelåldern var 76 år och 91 procent var kvinnor.

Läs abstract till studien:

Heike Bischoff-Ferrari med flera. A Pooled Analysis of Vitamin D Dose Requirements for Fracture Prevention. New England Journal of Medicine 2012; 367: 40–49. DOI: 10.1056/NEJMoa1109617.

Relaterat material

Vitaminen som delar vetenskapen

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev