Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Allmänmedicin

Högintensiv träning förbättrade insulinkänsligheten

Publicerad: 24 september 2020, 11:41

Forskare vid universitetssjukhuset i Odense, Danmark har undersökt effekten av högintensiv intervallträning bland män med diabetes typ 2 och sett positiva effekter.

Foto: Getty Images

Efter ett åttaveckorsprogram med intervallträning förbättrades både insulinkänslighet och blodsockerkontroll hos danska patienter med typ 2-diabetes.


Ämnen i artikeln:

Diabetes typ 2EASD

Det är en liten dansk studie som presenteras under diabetskongressen EASD som undersökt metabola effekter av högintensiv intervallträning, HIT. Totalt ingick 15 överviktiga män med typ 2-diabetes och ett BMI på i snitt 31. Dessutom ingick 18 åldersmatchade normalviktiga män utan diabetes samt 15 överviktiga män utan diabetes.

Samtliga fick träna tre pass i veckan på motionscykel och roddmaskin. Passen bestod av block med fem gånger en minut av hög intensitet med en minuts vila mellan varje intervall. Deltagarna började med två block per tillfälle och ökade sedan till fem block. Träningsprogrammet följes under åtta veckor.

Forskarna mätte bland annat deltagarnas syreupptagningsförmåga och metabolism genom så kallad euglykemisk-hyperinsulinemisk klampteknik. Den går ut på att insulin och sockerlösning ges med infusion för att mäta insulinkänsligheten i kroppen genom att se hur mycket socker kroppen tar upp vid en viss insulinkoncentration.

Vid studiens början hade männen med diabetes omkring 36 procent lägre insulinkänslighet än icke-diabetiker. Efter åtta veckor förbättrade alla deltagare sin insulinkänslighet men den största förändringen fanns hos deltagare med diabetes. De förbättrade sig med med i snitt 44 procent, jämfört med 34 procent bland icke-diabetiker.

Syreupptagningsförmågan ökade med 10 procent i både normalviktiga och överviktiga män utan diabetes och 15 procent bland de med diabetes. Dessutom såg forskarna förbättringar i både fasteglukos och långtidsblodglukos, HbA1c i samtliga grupper. I alla grupper reducerades fettmassan med i snitt 2 procent.

Forskarna bakom studien skriver att även om fysisk aktivitet är en hörnsten i behandling och förebyggande av diabetes typ 2 så har typisk uthållighetsträning som löpning bara visat på effekter i insulinkänslighet runt 15 procent. De menar att en högintensiv intervallträning som involverar fler muskelgrupper kan vara ett värdefullt komplement.

Läs mer i abstract:

Maria Petersen med flera. High-intensity interval training combining biking and rowing markedly improves insulin sensitivity, body composition and VO2max in obesity and type 2 diabetes

Petra Hedbom

Teamledare

petra.hedbom@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

Diabetes typ 2EASD

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev