Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Allmänmedicin

Höjda patientavgifter på akuterna i Stockholm

Publicerad: 23 oktober 2008, 10:26

Höjda patientavgifter på akuterna i Stockholm

Stockholms läns landsting höjer avgifterna för akutbesök och besök hos specialistläkare till 300 kronor. Samtidigt tillförs 1,5 miljarder kronor till sjukvården.


Den borgerliga majoriteten i Stockholms läns landsting presenterade sitt budgetförslag för 2009 på förmiddagen i dag, torsdag. En nyhet är att avgifterna för akutbesök och besök hos specialistläkare höjs från 260 till 300 kronor.

Syftet med förändringen är att styra patienterna till rätt instans inom sjukvården.

– Väldigt många personer vänder sig direkt till akutsjukhusen i stället för till primärvården. Det är ett problem i Stockholm, säger landstingsrådet Gustav Andersson (c).

När budgetdirektiven antogs i våras planerades för en skattesänkning med åtminstone 8 öre nästa år. Nu backar majoriteten och föreslår att skatten ska vara oförändrad.

– Vår ekonomi har påverkats av faktorer som vi inte kunde förutse i våras. Pensionsåtagandet har ökat och skatteintäkterna blir lägre än vi räknat med, säger Gustav Andersson.

Totalt vill majoriteten tillföra 1,5 miljarder kronor till sjukvården nästa år. Oppositionen är kritisk och menar att det snarare motsvarar en sänkning av anslagen om pris- och löneökningar räknas in.

– I stället för att investera i en bra vård åt alla stockholmare låter man köerna växa och klyftorna öka. För att klara av stockholmarnas behov av vård måste skatten återställas till 2006 års nivå, säger gruppledaren Ingela Nylund Watz (s) i en kommentar.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev