Allmänmedicin
Hon hoppas att tv-serie ska leda patienter rätt
Publicerad: 1 oktober 2015, 09:00
Bild 1/4 Foto: Daniel Stigefelt
I höst startar SVT programserien Första hjälpen, där fyra svenska läkare åker ut i landet för att ta emot patienter utanför sjukhusmiljön. Akutenchefen Nasim Farrokhnia är en av dem.
– Inspirationen kommer från BBC, Street doctors, där läkarna kommer ut till patienterna, säger Nasim Farrokhnia, specialist i internmedicin och chef för verksamhetsområdet Akut på Södersjukhuset, till Dagens Medicin.
Tv-programmet Första hjälpen är enligt henne folkbildande med fokus på egenvård, och det ger en fingervisning om olika symtom man ska vara uppmärksam på och vart man kan vända sig med sina funderingar om man är orolig. Programmet riktar sig till en yngre målgrupp än SVT:s Fråga doktorn och genom att komma ut till patienterna ska det även bli mer lättillgängligt än tidigare program.
– Det är första hjälpen, det är basic, exempelvis svullna fötter, ont i höften eller axeln och hudförändringar. Vi försöker fokusera på vad man kan göra själv med enkla medel, innan man kommer in till sjukhus, säger Nasim Farrokhnia.
I första hand har Nasim Farrokhnia och henne kollegor gett råd, några patienter har fått behandling, andra har skickats på röntgen och fått lämna prover.
– Många som vi har träffat har vi kunnat hjälpa. Vid något tillfälle har vi ställt en allvarlig diagnos också, det får man se i programmet.
Första hjälpen belyser ohälsotillstånd som är typiska för den region de befinner sig i, och programledaren Sofia Rågenklint, känd från programmet Djursjukhuset, fördjupar sig i ämnet. Hon utsätter även sig själv för läkarundersökningar där hon börjar med en vanlig hälsokontroll och slutar med ett riktigt kraftprov.
I varje program har Caroline Rydmarker, kirurg med inriktning på trauma, gått igenom omhändertagande vid olika akuta situationer. I Visby exempelvis samlade hon ihop ett gäng som fick öva på hur man agerar vid en drunkningsolycka. Många människor har också kommit bara för att träffa Magnus Eriksson, känd från Kvartersdoktorn, eller för att få en läkarundersökning utan närvaro av kameran.
– När vi har gått runt på stan och försökt få kontakt med folk har vi mött många som är blyga. Det har varit fall där jag har tyckt, vad synd för det här vore så otroligt bra att visa för jag vet att det är fler som delar ditt problem och dina frågor, säger Nasim Farrokhnia.
Programmet innehåller både allvarliga och lättsammare delar. I Kalmar provar Caroline Rydmarker och allmänläkaren Sebastian Bruhn Sveriges bästa sjukhusmat. Nasim Farrokhnia och Magnus Eriksson träffar ett fotbollslag för att prata om idrottsskador och Nasim Farrokhnia gör sig redo för roller derby, och i Uppsala fick hon stå i baren på sin gamla nation.
– Jag dricker knappt någon alkohol själv, men syftet var att prata med studenterna om deras alkoholvanor så det här var ett enkelt sätt att få kontakt med dem, säger Nasim Farrokhnia.
Som chef för akuten på Södersjukhuset har Nasim Farrokhnia sett att det blir allt vanligare att yngre söker akutsjukvård. Hon hoppas på att mer och bättre information kring symtom och sjukdomstillstånd är ett sätt, av flera, att sänka trycket på akutmottagningarna och leda patienterna till rätt instans. Hon tror att programmet Första hjälpen kanske kan ha den effekten om det når ut till människor.
– Många gånger när vi googlar får vi upp de hemskaste eller de mest oroväckande sakerna och det mesta blir plötsligt jätteallvarligt. Ont i magen är exempelvis en av de absolut vanligaste sökorsakerna på en akutmottagning. Men de allra flesta som kommer hit har ju inget farligt magont.
Relaterat material
VICTORIA MAAHERRA