måndag27 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Allmänmedicin

Hon ska blogga om juridiska vårdfrågor

Publicerad: 10 december 2018, 11:48

Karin Engström, bloggare på Dagens Medicin med erfarenhet som regionjurist, numera egen företagare.

Hallå där Karin Engström, tidigare regionjurist i Region Skåne som nu ska börja blogga för Dagens Medicin.

Ämnen i artikeln:

Region Skåne

Vilka frågor kommer du lyfta i bloggen?
– Jag kommer att försöka ta upp frågor som har juridisk bäring och som är unika för branschen. Jag tänker inte bara på frågor för vårdpersonalen och den rent medicinska juridiken utan också på vårdföretagens behov, till exempel dataskyddsfrågor eftersom vi ser en stor utveckling på den digitala sidan. Den unika upphandlingslagstiftningen som gäller på vårdområdet när man som privat aktör ska bedriva vård i det offentliga planerar jag också att uppmärksamma.

Är det viktigt att personer utanför professionen får en plattform för att komma till tals?
– Det tycker jag absolut. Mitt första blogginlägg hade jag tänkt ska handla om att lagstiftaren och regelverket lägger ett väldigt stort ansvar på vårdpersonalen att kunna juridik. Det finns ingenting som säger att man måste konsultera en jurist i de frågorna men jag tror att det är många som känner att det skulle vara skönt. Så jag tror att jag skulle kunna ha insikter att bidra med utifrån mitt perspektiv.

Karin Engström har jobbat som jurist i 10 år och har på senare år kommit att inrikta sig på hälso- och sjukvårdsfrågor i sin roll som regionjurist. Men nu har hon startat eget.

– Jag tänker att jag enbart ska inrikta mig mot hälso- och sjukvårdsbranschen och framförallt med privata vårdgivare och vårdpersonal inom privat verksamhet som uppdragsgivare.

Vad är det som får dig att vilja blogga just nu?
– Vården är en ständigt aktuell politisk fråga och det är väldigt många lagstiftningsändringar på gång, bland annat den stora primärvårdsreformen. Dessutom händer det som sagt massor i och med digitaliseringen, och där uppstår jättemycket spännande juridik. Jag vill gärna vara med på ett hörn och bidra med min kompetens i arbetet mot framtidens hälso- och sjukvård.

ADAM WENELL

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev