torsdag9 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Allmänmedicin

Hudcancer bedömdes vara vårtor

Publicerad: 26 november 2018, 11:16

Foto: GettyImages

En vårdcentral i Stockholms län gjorde för lite för att utreda ett patientfall där hudcancer bedömdes vara vårtor, anser Ivo.

Ämnen i artikeln:

IvoBasaliomHudcancerStockholms läns landsting

Vårdcentralen skriver i anmälan till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, att bidragande och bakomliggande orsaker till händelsen ”torde vara bristande kunskap hos den legitimerade läkaren”.

Läkaren i fråga rekommenderade att en hudförändring på en patients näsa, som bedömdes vara vårtor, skulle vårdas på egen hand med lokal behandling. Apotekspersonalen skickade dock tillbaka patienten till vårdcentralen där det efter nytt läkarbesök och remiss till specialist konstaterades att det rörde sig om basaliom, den vanligaste typen av hudcancer i Sverige.

Men Ivo är inte nöjd med vad vårdcentralens utredning kommer fram till utan menar att orsakerna till händelsen måste analyseras vidare, både på system- och individnivå. Vårdgivarens utredning får också kritik för att sakna uppgifter om vem som ansvarar för uppföljning av eventuella nya åtgärder.

Myndigheten har därför begärt komplettering från vårdcentralen och uppger som skäl till beslutet att vårdgivaren ”inte fullgjort sin skyldighet att utreda händelser som har medfört eller hade kunnat medföra en allvarlig vårdskada”. Dessutom öppnar Ivo ett tillsynsärende där granskningen av vårdcentralen kommer fortsätta.

ADAM WENELL

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev