Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Allmänmedicin

Hyrläkare anmäld som patientfara

Publicerad: 12 juni 2014, 06:53

Landstinget i Kalmar län anmäler en hyrläkare i primärvården till Ivo. Läkaren misstänks vara en fara för patientsäkerheten.


Läkaren fick kritik för sitt medicinska arbete och för sin journalföring vid sin tjänst på en vårdcentral i landstinget. När läkaren bytte vårdcentral intensifierades kritiken och hyrläkaren fick sluta.

En genomgång av 55 journaler som hyrläkaren fört, visade ett stort antal brister, enligt Bengt Öberg, chefläkare på primärvårdsförvaltningen. Det var ”omöjligt att följa den röda tråden” vad gäller patientens skäl till kontakt med sjukvården, anamnes, status, bedömning och så vidare.

Bengt Öberg ger ett par exempel på medicinska försummelser: Mängder med morfintabletter skrevs ut för en lätt förslitning i en knäled och blodvärdet kontrollerades inte på en patient som återkom för blod i avföringen.

Läkaren har också skrivit ett kränkande omdömen om patienterna i deras journaler.

Bristerna upptäcktes dock i ett tidigt skede. Hyrläkaren hann vara en vecka på den första vårdcentralen och två veckor på den andra.

– Vi har rutiner för att fånga den här sortens tråkigheter så fort som möjligt, säger Bengt Öberg.

Landstinget bedömer att hyrläkaren kan utgöra en fara för patientsäkerheten och har anmält honom till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo.

SUSANNA PAGELS

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev