Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

torsdag06.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Allmänmedicin

Hyrläkarna skapar stort underskott på Gotland

Publicerad: 16 september 2009, 09:56

Hyrläkarna skapar stort underskott på Gotland

Foto: Foto: Photos.com

Gotländsk primärvård väntas gå 10 miljoner kronor back i år. Nu planerar sjukvårdsledningen för en rad tuffa besparingar.


– Hyrläkarna är den stora posten i budgetunderskottet, säger sjukvårdsdirektören Ann-Christin Kullberg till nyhetsportalen helagotland.se.

En direkt sparåtgärd är därför att begränsa antalet hyrläkare samt att hålla tillbaka när det gäller vikariat och övertidsersättning.

Primärvårdschefen Hans Brandström har redan tidigare sagt att han planerar att avgå, eftersom hans mer långsiktiga besparingsförslag inte vunnit gehör. Ett av hans förslag var att organisera primärvården i större enheter.

Och nu planerar hälso- och sjukvårdsnämnden att damma av förslagen och diskutera dem igen.

Diskussionerna gäller vårdcentralerna i Klinte och Roma, som på sikt riskerar nedläggning då de kan slås samman med andra vårdcentraler, skriver helagotland.se.

Andra besparingsförslag är att ta ut en avgift för besök till distriktssköterska samt allmänt neddragna kostnader för administration och material i den offentligt drivna sjukvården.

När det gäller privata aktörer inom primärvården är det ytterligare två som har visat intresse för att etablera sig på Gotland inom ramen för vårdvalet.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev