Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Allmänmedicin

Hyrläkarstopp i Östergötland

Publicerad: 24 november 2016, 11:03

Lena Lundgren, hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Östergötland.

Foto: Pax Engström Nyström

Från årsskiftet blir det totalstopp för hyrläkare i allmänmedicin inom Region Östergötland. Läkarföreningen är kritisk och varnar för läkarbrist.


Ämnen i artikeln:

Region Östergötland

Sedan tidigare har Region Östergötland beslutat att fasa ut hyrläkare. Från årsskiftet blir beslutet skarpt då det blir totalstopp för hyrläkare som är specialister i allmänmedicin. Målsättningen är att i stället få fler fast anställda läkare på vårdcentralerna.

– Det blir bristande kvalitet och kontinuitet med många hyrläkare. Vi vill göra en långsiktig satsning på att fler läkare ska vara anställda hos oss, säger Lena Lundgren, hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Östergötland till Dagens Medicin.

Men beslutet får kritik av Östergötlands läkarförening som varnar för att det kan leda till läkarbrist på vårdcentralerna. Läkarföreningen efterlyser i stället satsningar på att förbättra arbetsmiljön på vårdcentralerna.

– Man borde locka med att låta personalen få komma iväg på utbildningar och satsa på yngre läkare redan från början, säger Carin Larnert Hansson, ordförande i läkarföreningen, till P4 Östergötland.

Lena Lundgren påpekar att det kommer att gå att ansöka om undantag från hyrläkarstoppet och säger att vissa problem i början kan vara nödvändiga för att uppnå en förbättring.

– På lång sikt kommer det här att leda till bättre arbetsmiljö för alla och bättre kontinuitet för patienterna, säger hon.

SAMUEL ÅSGÅRD

Ämnen i artikeln:

Region Östergötland

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev