Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Allmänmedicin

Idéburen primärvårdsakut bromsas

Publicerad: 2 september 2014, 07:05

Landstinget Västmanlands upphandling av en idéburen primärvårdsakut ligger på is. Det blev ingen testballong för non-profitföretag.


Mer än ett år har gått sedan Västmanland bestämde sig för att rikta en upphandling av en ny primärvårdsakut enbart till icke vinstdrivande aktörer. Vårdföretag och den borgerliga oppositionen rasade och frågan hamnade i förvaltningsrätten.

Redan från började sade landstingsrådet Denise Norström (S) att hon testade gränserna och att upphandlingen skulle kunna uppfattas som ett hot mot vinstdrivna företag.

Under målets gång förtydligade sig landstinget och talade om  ett företag som utgår från sociala hänsyn i största möjliga mån med respekt för det upphandlingsrättsliga regelverket .

Samtidigt i februari 2014 kom ett EU-direktiv med en ny bestämmelse om att medlemsländerna kan rikta upphandlingar till non-profitföretag. Men begräsningarna är stora, skriver nyhetsbrevet Sjukvårdens Affärer. Ett kontrakt får löpa högst tre år och en leverantör får inte delta i nästa upphandling.

Enligt Konkurrensverket är rättsläget oklart.

Med det gick luften ur den röd-gröna majoriteten i Västmanland. Denise Norström avvaktar valet för att se om den nya regeringen implementerar den nya bestämmelsen i svensk lag.

VIVIANNE SPRENGEL

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev