Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Allmänmedicin

Ifrågasatt ortoped en dyr affär för Mölndal

Publicerad: 23 augusti 2007, 12:52

Sahlgrenska väntar på Social­styrelsen som väntar på polisen som inte ens har startat någon utredning. Under tiden går den polisanmälde ortopeden hemma med full lön.


Det var i januari som SVT:s Uppdrag granskning uppgav att ortopeden Rafik Abu-Ramadan sökt arbete i sjukvården med hjälp av förfalskade tjänstgöringsintyg. Han har tidigare fällts av Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd, HSAN, vid fyra tillfällen och ska ha genomfört omskärelse av pojkar på ett felaktigt sätt.

I samband med Uppdrag gransknings avslöjanden stängdes Rafik Abu-Ramadan av från sitt arbete vid Sahlgrenska universitetssjukhuset/Mölndal. Sjukhusledningen gjorde då bedömningen att det saknades grund för att säga upp honom.

Avstängningen har sedan hävts men Rafik Abu-Ramadan och arbetsgivaren har kommit överens om att han ska fortsätta att vara hemma med full lön, 55 000 kronor per månad. Enligt André de Vries, personalchef vid Sahlgrenska/område Mölndal, innebär det att Rafik Abu-Ramadan, om man räknar med sociala avgifter, hittills har kostat sjukhuset nära 700 000 kronor utan att ha arbetat en enda dag.

Och någon snabb lösning är troligen inte i sikte, även om parterna ska mötas igen i morgon, fredagen den 24 augusti.

– Vi väntar på Socialstyrelsens utredning om Rafik Abu-Ramadan. Min känsla är att det betyder jättemycket för oss om de yrkar på att hans legitimation ska dras in, vilket jag i och för sig inte tror att de gör, säger André de Vries.

Får blandade omdömen
Socialstyrelsen har sedan i våras begärt in rapporter från 14 av Rafik Abu-Ramadans tidigare arbetsplatser.

I rapporterna, som Dagens Medi­cin har läst, får Rafik Abu-Ramadan blandade omdömen. Från nästan samtliga vård­cent­raler där han tjänstgjort är vitsorden goda. Dessutom beskrivs han i mycket positiva ordalag av sin nuvarande arbetsgivare, Sahlgrenska universitets­sjuk­huset/Mölndal, där han alltså inte tillåts arbeta. Däremot riktas kritik mot Rafik Abu-Ramadan från alla övriga sjukhus där han varit verksam. Det handlar bland annat om klumpig och alltför snabb operations­teknik. Flera rapporter är dock vaga och samtliga baseras på Rafik Abu-Ramadans korta inhopp som stafettläkare.

Socialstyrelsens utredning är klar men myndigheten har inte beslutat om man ska lägga ner ärendet eller driva det vidare till HSAN och begära disciplinära åtgärder mot honom.

– Vi ska inom kort diskutera det. Det är oklart om vi fattar beslut då eller inväntar den polisutredning som pågår. Om det blir åtal och dom i ärendet så har det betydelse för vår bedömning, säger Per Manhem, tillförordnad chef för till­syns­avdelningen vid Socialstyrelsen.

Långt ner på priolistan
Det lär dock dröja länge innan det kommer någon dom. Polisen i Mölndal har ännu inte inlett någon undersökning när det gäller misstankarna om att Rafik Abu-Ramadan gjort sig skyldig till urkundsförfalskning. Polisen hoppas kunna starta undersökningen under hösten men betonar att urkundsförfalskning ligger en bra bit ner på prioriteringslistan.

Det lär ta lång tid innan det finns en dom i fallet. Borde inte Social­styrelsen snabbt fatta ett självständigt beslut?

– Om det blir åtal för urkundsförfalskning så är det en belastning för läkaren som tillsammans med andra faktorer har betydelse. Ett sätt att undvika väntan är att fatta ett beslut nu och sedan öppna ett nytt ärende när en dom har fallit, säger Per Manhem.

Dagens Medicin har utan resultat sökt Rafik Abu-Ramadan för en kommentar.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev