söndag28 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Allmänmedicin

Inera på väg att ge alla nätläkarbolag tillgång till NPÖ

Publicerad: 21 maj 2018, 09:21

”Det som är olyckligt är att vi har behandlat de här aktörerna olika och att regelverken har varit otydliga”, säger Sofie Zetterström. Foto: Jens Krey

Det landstingsägda bolaget Inera gav Kry tillgång till NPÖ – men nekade Min Doktor. Nu ses regelverket över.

Ämnen i artikeln:

IneraKryMin DoktorDigital vård

JK


– Patientdatalagen gäller för nätläkare också. Man får bara läsa journaler för en patient där man har en vårdrelation och där patienten har gett sitt samtycke, säger Sofie Zetterström, avdelningschef för marknad och kommunikation vid Inera, till Dagens Medicin.

2016 tecknade Inera och nätläkarbolaget Kry ett avtal som gav Kry tillgång till patientuppgifter via Nationell patientöversikt, NPÖ. Enligt Sofie Zetterström har Inera i uppdrag från landsting och regioner att tillgängliggöra sina tjänster till offentligt finansierad vård.

– Kry var tidigt ute och eftersom företaget är skattefinansierat, och har hittat kryphål i ersättningsmodellerna, så bedömde vi i det läget att det var riskfritt att ge tillgång till NPÖ, bland annat av patientsäkerhetsskäl, säger Sofie Zetterström.

Efter att avtalet skrevs fick Inera ”kalla fötter” eftersom nätläkarnas verksamhet blev så omdiskuterad. Så när Krys konkurrent Min Doktor också bad om tillgång till NPÖ blev svaret nej.

– Sedan visade det sig att Min Doktor hade precis samma grund som Kry. Så sedan några månader för vi en dialog med våra ägare om ett regelverk. Vår inriktning är att nätläkare som finansieras med skattemedel ska betraktas som offentligt finansierad vård och få tillgång till NPÖ, säger Sofie Zetterström.

Sveriges Radio P4 Östergötland rapporterar att landstingen inte informerats om att Kry fått tillgång till NPÖ. Men enligt Sofie Zetterström är Inera inte bundet att informera ägarna om alla de tusentals vårdgivare som har tillgång till NPÖ.

– I backspegeln kan man tänka att vi borde ha fört en principiell diskussion med våra ägare kring nätläkare redan 2016. Det borde vi ha gjort så att vi hade en samsyn, det kan vi också beklaga.

Ineras nya regelverk är planerat att beslutas i nästa vecka, fram till dess har Kry fortsatt tillgång till NPÖ medan Min Doktor inte har det.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev