Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Allmänmedicin

Inera vill utveckla robot till 1177

Publicerad: 28 juni 2018, 08:54

En robot skulle kunna vara första kontakten med 1177 Vårdguiden i framtiden. Det offentliga bolaget Inera begär nu ett utökat uppdrag för att kunna utveckla en sådan tjänst.


I dag kan den som vill kontakta 1177 Vårdguiden göra det via webb eller telefon. Men Inera, som äger 1177 vill vidareutveckla arbetet genom digitalisering och artificiell intelligens. I en rapport som släpptes i måndags föreslås ett automatiserat verktyg, en robot, där besökaren ska kunna mata in symptom och få egenvårdsråd.

– Mellan 30 och 40 procent av dem som ringer 1177 får egenvårdsråd. Om de kan använda en robot istället avlastar vi sjuksköterskorna så de frigör tid för dem som verkligen behöver ett samtal, säger Sofie Zetterström, vice vd för Inera.

Inera kommer att begära ett utökat uppdrag för att utveckla tekniken. Om Sveriges Kommuner och Landsting och ägarlandstingen säger ja kommer arbetet att kunna starta i augusti. Inera håller också på att ta fram en leveransplan fram till och med 2020, med en prislapp. Men hur stor den är kan Sofie Zetterström inte svara på.

­ – Vi har inte kommit så långt än.

När tekniken är mogen ska den även kunna skicka patienten vidare i vårdkedjan. Det skulle kunna innebära ett videosamtal med en läkare eller en fysioterapeut.
Men för att komma dit krävs att landstingen bygger upp en organisation där rätt kompetens finns tillgänglig för att ta hand om de patienter som slussas vidare.

Sofie Zetterström säger att det är lång väg kvar innan tekniken är på plats, inte minst när det gäller lagstiftning kring patientsäkerhet och vårdgivarnas ansvar. Säkerhetskraven är höga.

­ En arbetshypotes är en öppen symtomguide på webben. Om patienten sedan behöver kontakt med vården krävs det inloggning med säker identifikation.

­ – En av utmaningarna är vilka symtom som ska hanteras av roboten. Vi vill också ha med flera aktörer i detta, säger Sofie Zetterström.
Samma dag som Inera presenterade sin rapport gick Socialdemokraterna ut och lovade 300 miljoner kronor under nästa mandatperiod för en digital utveckling av 1177 och en översyn av lagstiftningen för informationsöverföring inom vården.

– Vi har inte pratat med regeringen eller Socialdemokraterna om detta. Det är inget som Inera har jobbat för, säger Sofie Zetterström, som naturligtvis välkomnar satsningen.

– Vi hoppas att fler partier hakar på.

Linda Berglund

Reporter

linda.berglund@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev