Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Allmänmedicin

Införandet av vårdförlopp bromsas

Publicerad: 24 april 2020, 10:55

Foto: Thinkstock, Getty Images, Mostphotos, Matias Bergeld/Bildbyrån

Arbetet med att införa vårdförlopp för olika kroniska sjukdomar har fått slå av på takten. Covid-19 försenar arbetet.


Ämnen i artikeln:

SKR

I fjol kom regeringen och Sveriges Kommuner och Regioner, SKR, överens om att sammanhållna vårdförlopp vid komplexa och långvariga sjukdomar ska införas, med start i år. I vårdförloppen ska det till exempel framgå vilka utredningar som ska göras, vilken information som patienter ska få, vilka remisser som kan behövas och när vissa steg i vårdkedjan ska vara klara. Vårdförloppen gäller i hela landet och målet är en jämlik och effektiv vård vid komplexa och långvariga sjukdomar.

Som Dagens Medicin tidigare har berättat var tempot högt för de första sju vårdförloppen, som gick på remiss i början av året. Det handlar om höftledsartros, kol, kritisk benischemi, sepsis, reumatoid, schizofreni samt stroke och tia.

Planen var att dessa vårdförlopp skulle spikas på ett möte den 17 april av den samordnande Styrgruppen i nationellt system för kunskapsstyrning hälso- och sjukvård. Sedan skulle regionerna fatta formella beslut och ganska snabbt börja följa vårdförloppen.

Men coronapandemin har inte oväntat påverkat arbetet. Därför tas beslut om några av de sju vårdförloppen i stället den 15 maj och resten först i september. Dessutom flyttas remissomgången för vårdförlopp om hjärtsvikt, kognitiv svikt/demens, osteoporos och rehabilitering framåt.

I ett mejl till dem som arbetar med vårdförloppen skriver processledaren Christina Holmström vid SKR att arbetet ska ”bedrivas anpassat, lyhört och flexibelt utifrån det läge som regionerna befinner sig i.”

Samtidigt försenas arbetet med att ta fram 15 ytterligare vårdförlopp, som styrgruppen beslutade om i februari. Det handlar om bland annat inflammatorisk tarmsjukdom, lungfibros och palliativ vård. Arbetsgrupper för att arbeta fram vårdförloppen skulle ha tillsatts, men i de flesta fall har covid-19 gjort att man har avvaktat.

Enligt Christina Holmström kan arbetet med att ta fram dessa nya vårdförlopp ”försiktigt påbörjas”, men styrgruppen räknar med att takten kan variera mycket mellan olika sjukdomar och att vissa regioner har det mer pressat än andra.

Relaterat material

Snabb start av nya vårdförlopp kräver resurser

Sömnapné med bland 15 nya vårdförlopp

Tufft sjösätta standardiserat vårdförlopp

Lisa Blohm

Chefredaktör och ansvarig utgivare

lisa.blohm@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

SKR

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev