Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Allmänmedicin

Ingen skattesmäll för Praktikertjänst

Publicerad: 23 februari 2015, 12:58

Skatteverket lägger ner granskningen av Praktikertjänst. Nära 400 läkare och tandläkare slipper skattesmällar.


I höstas fick 379 verksamhetsansvariga läkare och tandläkare inom Praktikertjänst AB besked om att Skatteverket upptaxerat deras aktieinnehav. De aktier som köpts under 2012 ansågs vara värda 1 000 kronor styck i stället för 185 kronor som i koncernens interna värdering.

– För vissa aktieägare skulle det innebära en upptaxering med flera hundra tusen kronor, säger Urban Englund, styrelseordförande i Praktikertjänst.

Själva koncernen skulle också behöva betala ytterligare cirka 160 miljoner kronor i arbetsgivaravgifter.

– Klart att det skapade en stor oro för enskilda verksamhetsansvariga och för bolaget, säger han.

Sedan dess har det pågått en kommunikation mellan Praktikertjänst och Skatteverket. Koncernen har bland annat påpekat att samma modell för värderingen av aktier godkänts av Skatteverket under de senaste 20 åren.

Nyligen bestämde sig myndigheten att lägga ner granskningen och de berörda 379 aktieägarna fick ett brev om saken.

– Upptaxeringen var ett hot mot vår verksamhetsidé. Det hade blivit svårare att rekrytera nya praktiker, säger Urban Englund, som är tandläkare i Hudiksvall.

Aktievärdet på 1 000 kronor per aktie kopplades av Skatteverket till det preliminära bud som riskkapitalföretaget EQT bjöd när det 2012 försökte köpa Praktikertjänst.

Koncernen ägs av cirka 2 000 läkare, tandläkare och andra aktiva i vården. Omsättningen var 9,7 miljarder kronor och inom koncernen finns cirka 8 800 anställda.

Skatteverket förlorade i slutet av 2014 en uppmärksammad tvist med revisionsjätten PWC. Enligt Skatteverket hade 45 delägare i PWC fått köpa aktier till ett värde som myndigheten ansåg understiga marknadsvärdet.

Men såväl förvaltningsrätten och kammarrätten avslog Skatteverkets överklagan.

VIVIANNE SPRENGEL

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev