Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Allmänmedicin

Inget lagbrott med olika avgifter inom Hälsoval Skåne

Publicerad: 16 juni 2009, 09:01

Att ha olika patientavgifter för besök inom respektive utom vårdvalssystemet i Region Skåne strider inte mot lagen. Länsrätten avslår en överklagan om avgiftssystemet.


Den privatpraktiserande allmänläkaren Margareta Malm i Ystad anser att Region Skånes beslut om differentierade patientavgifter är olagligt. Enligt beslutet ska patienter som besöker den vårdvalsmottagning där de är listade betala 120 kronor.

Besök hos privatpraktiserande allmänläkare, som inte är ansluten till vårdvalet, kostar 200 kronor.

Men länsrätten i Skåne anser inte att beslutet om de olika avgifterna strider mot vare sig likställighetsprincipen eller lagen om läkarersättning. Denna lag säger bland annat att privatpraktiserande läkare får ta ut avgift med högst samma belopp som för motsvarande vård inom landstinget.

Länsrätten hänvisar dock till att om vården inte anses vara likställd kan avgifterna vara olika. Rätten beslutar därför att överklagan avslås.

Ett liknande överklagande ligger för avgörande i länsrätten i Göteborg, sedan Västra Götalandsregionen fattat beslut om olika patientavgifter för besök inom respektive utom vårdvalet.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev