Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Allmänmedicin

Initiativtagare: ”Vi måste sätta ned foten”

Publicerad: 28 september 2018, 09:39

Meybod Kia, specialistläkare i allmänmedicin.

Foto: Privat

Att förskjuta fler patienter och mer områden till primärvården utan att tillsätta ökade resurser är en ekvation som inte går ihop, tycker allmänläkaren Meybod Kia.


Passningen som skickades till politiker från 727 läkare publicerades i dag på Dagens Nyheters debattsida. Det läkarna vill se är ett blocköverskridande samarbete om utökade resurser till primärvården. Men budskapet kommer i ett minst sagt knepigt politiskt läge.

– Man kan tycka det, men vi har känt att det redan har gått för långt och någon gång måste vi sätta ned foten. Även om man pratat mer om primärvården nu senaste året inför valet så har ju problemen påbörjats sedan kanske 30 år tillbaka. Nu måste vi få till en förändring, säger Meybod Kia, specialist i allmänmedicin och en av initiativtagarna till uppropet.

I debattartikeln står det att “en utbyggd och fungerande primärvård med kompetenta specialister i allmänmedicin är den bästa samhällsekonomiska sjukvårdsinvesteringen man kan göra.”

Vad baserar ni det på?

– Primärvårdens uppdrag är bland annat att jobba preventivt, och som vi skriver i uppropet så är bland annat psykisk ohälsa, hjärt- och kärlsjukdom och diabetes våra stora folksjukdomar. Alla som vi inte klarar av att ta hand om i tid i vårt uppdrag, var tar dom vägen?

Trots att det är många kollegor till Meybod Kia som inte orkar jobba kvar inom primärvården är det främst för patienternas skull som läkarna nu kommer med vädjan till politikerna, menar han. De får vänta alldeles för länge på vård.

Vad händer nu?

– Jag hoppas att det här inte bara landar i fler utredningar utan att man genomför lösningar tillsammans med professionen.

ADAM WENELL

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev