onsdag1 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Allmänmedicin

Inte bättre viktnedgång med periodvis fasta

Publicerad: 15 januari 2018, 10:33

Foto: Thinkstock

Att fasta några dagar i veckan ger inte en större viktnedgång än att dagligen snåla på kalorierna. Det visar en av de första randomiserade studierna på området.

Ämnen i artikeln:

Fetma

Maria Gustavsson

maria.gustavsson@dagensmedicin.se


Dieter som går ut på att fasta vissa veckodagar har blivit allt mer populära. Det har föreslagits att konceptet ger ett snabbare och större vikttapp än traditionella sätt att gå ner i vikt. Men nu kommer alltså fynd som visar att så inte är fallet.

I studien deltog 100 vuxna personer från USA som var överviktiga eller hade fetma. De lottades antingen till periodvis fasta eller att dagligen minska sitt kaloriintag. Det fanns också en kontrollgrupp som inte fick någon slags intervention. Dieterna pågick under sex månader.

Efter ett halvår hade gruppen på periodisk fasta i snitt gått ner 7 procent i vikt, jämfört med kontrollgruppen. En lika stor viktminskning sågs för deltagarna som dagligen minskat sitt kaloriintag. Forskarna gjorde en uppföljning efter ett år för att se om viktnedgången var mer varaktig hos personerna som fastat, men fann inget belägg för detta.

Den periodvisa fastan kopplades inte heller till färre fall av hjärt-kärlsjukdom.

Deltagarna rekryterades mellan 2011 och 2015.  De var i snitt 44 år och majoriteten var kvinnor. Ingen hade en bakgrund av diabetes eller hjärt-kärlsjukdom. En tredjedel av deltagarna som stundom fastade hoppade av under studiens gång och det är en svaghet med resultaten, skriver forskarna.

Gruppen på periodisk fasta fick i sig 25 procent av det dagliga energibehovet under fastedagarna, medan energiintaget låg på 125 procent övriga dagar. De fastade varannan dag. Den andra gruppen, som dagligen snålade på kalorierna, fick i sig 75 procent av det dagliga energibehovet.

Fynden har publicerats i tidskriften Jama Internal Medicine.

Läs mer i abstract:

John Trepanowski med flera. Effect of Alternate-Day Fasting on Weight Loss, Weight Maintenance, and Cardioprotection Among Metabolically Healthy Obese Adults: A Randomized Clinical Trial. Jama Internal Medicine, publicerad online den 1 maj 2017. DOI: 10.1001/jamainternmed.2017.0936.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev