Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

tisdag11.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Allmänmedicin

Intresset att etablera sig i Sörmland svalnar hos nätaktörer

Publicerad: 6 juli 2018, 06:36

Sedan SKL kom ut med en rekommendation om en patientavgift för digital vård på minst 100 kronor, har intresset att etablera sig i det avgiftsfria Landstinget Sörmland minskat hos digitala vårdaktörer.


Ämnen i artikeln:

Landstinget SörmlandDigital vård

Rekommendationen från Sveriges Kommuner och Landsting har sitt ursprung i att Vingåker Vårdcentral, som ägs av den digitala läkartjänsten Doktor.se, kunnat erbjuda sina patienter avgiftsfri vård. Detta samtidigt som patientens hemlandsting fått betala notan.

När Sörmlands landstingsfullmäktige tillträdde innan sommaren röstade också majoriteten för att delvis rätta sig efter SKL:s rekommendation, som ska garantera konkurrensneutralitet. Men den fria digitala patientavgiften ska fortsatt gälla för listade personer, säger förslaget.

Den politiska hållpunkten verkar ändå ha avskräckt digitala vårdaktörer, trots att personer som inte bor i Sörmland kan lista sig inom landstinget.

– Det är flera aktörer som har olika digitala lösningar som har sökt tillstånd för att etablera sig här men det har inte skett, och det har väl att göra med SKL:s beslut, säger Mats Henningsson, samordnare i Landstinget Sörmland.

Beslutet om att följa SKL:s rekommendationer i Landstinget Sörmland har bordlagts sedan M, SD och det regionala partiet Vård för pengarna begärt återremiss. Beslut väntas tas efter sommaren.

Relaterat material

100 kronor för digitalt vårdbesök

SKL föreslår enhetstaxa vid digital vård

Sörmland säger nja till SKL:s enhetstaxa

ADAM WENELL

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev