Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Allmänmedicin

Invånarna höjer betyget till primärvården

Publicerad: 4 februari 2020, 10:07

Sveriges Kommuner och Regioner står bakom enkäten.

Foto: Pär Bäckström/Bildbyrån

Svenska patienter har blivit lite mer nöjda med primärvården, visar resultat från den senaste nationella patientenkäten.

Ämnen i artikeln:

SKR

LB


I slutet av 2019 svarade drygt 100 000 personer på frågor om svensk primärvård. På en femgradig skala har 4 och 5 räknats som positiva svar.

Resultaten visar att helhetsintrycket av primärvården har förbättrats i samtliga regioner. 81 procent av dem som svarade i fjol var nöjda, en liten puff uppåt mot 79,6 procent i fjol.

Mest nöjda är de svarande med bemötandet och respekten som de upplever från primärvårdens personal. 86 procent är positiva på den punkten. Däremot är bara 72 procent nöjda med kontinuiteteten och koordineringen i primärvården. Mönstret går igen i alla regioner.

Sett till helheten får Region Jämtland-Härjedalens primärvård högst betyg. Halland och Kalmar kommer tätt efter. Minst nöjda är av svaren att döma invånare i Västmanland och Blekinge.

En svaghet i undersökningen är den låga svarsfrekvensen. Den låg 2019 på 41 procent, vilket ändå är en förbättring mot 2018. Fler än tidigare har kommit med fritextsvar. Där får primärvården både beröm och kritik. Bland de kritiska kommentarerna märks bland annat synpunkter på lång väntetid och att läkaren inte haft tid att lyssna på patienten.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev