Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Allmänmedicin

IQ i barndomen tycks ha samband med död i vissa sjukdomar

Publicerad: 4 juli 2017, 07:00

Foto: Thinkstock

Individer med högre intelligens i barndomen verkar ha lägre risk för att dö i de vanligaste sjukdomarna, enligt en observationsstudie.


Studien som innehåller data från närmare 66 000 individer i Skottland visar att det tycks finnas ett samband mellan intelligens och död i olika sjukdomar.

Personer som var födda år 1936 fick vid elva års ålder göra ett IQ-test, så kallat Moray house test No 12. Deltagarna följdes under 68 år och deras dödsorsak kartlades.

Enligt resultat från studien så var ett högre värde på intelligenstestet relaterat till en lägre risk för död i ett flertal sjukdomar. Tydligast skillnad sågs för lungsjukdomar då 15 poäng högre värde på intelligenstestet gav en 30 procent lägre risk för död i en lungsjukdom.

Även för kranskärlssjukdom, stroke, demenssjukdomar, sjukdomar kopplade till matsmältningssystemet och, något oväntat, för död orsakad av skada, tycktes det finnas ett samband mellan högre värde på intelligenstestet och minskad risk för död.

Däribland att beteenden under livet, som fysisk aktivitet och rökning, verkar spela roll. Men även andra saker som hantering av kronisk sjukdom, förmåga att få tag på och förstå hälsoinformation, samt socioekonomisk status tros ha inflytande.

Catherine Calvin med flera. Childhood intelligence in relation to major causes of death in 68 year follow-up: prospective population study. The BMJ, publicerad online 28 juni 2017. Doi: https://doi.org/10.1136/bmj.j2708 

EMILIA LARSSON

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev