lördag4 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Allmänmedicin

Ivo granskar akutmottagningarnas patienthantering

Publicerad: 26 juni 2017, 12:45

Foto: Jesper Cederberg

Patienthanteringen på Sveriges akutmottagningar ska granskas av Ivo, Inspektionen för vård och omsorg.

Ämnen i artikeln:

Karolinska universitetssjukhusetStockholms läns landstingSkaraborgs sjukhusVästra GötalandsregionenIvoAkutsjukvård

Under 2017 genomför Ivo en nationell tillsyn av akutmottagningarna i Sverige. Intresset är framför allt inriktat på vad som sker med patienten mellan beslut om inläggning, tills denne får tillgång till en vårdplats. Samtliga akutmottagningar i Sverige som har medicin och kirurgi berörs, enligt information från Ivo.

– Granskningen avser sammanlagt 64 akutmottagningar över hela landet och inspektioner sker mellan vecka 34 och 39, säger Eva-Lena Petersson, som är projektledare inom den nationella tillsynen på Ivo.

I Stockholm granskas sju akutmottagningar, däribland Karolinska universitetssjukhuset. I Västra Götaland hamnar nio akutmottagningar under luppen, inklusive Skaraborgs sjukhus Skövde och Lidköping. Fokus för tillsynen är patienter som har fått beslut om inläggning.

Varför inriktas granskningen just mot akutmottagningarna?

– Ett skäl är att akutmottagningar är en hårt belastad verksamhet. Vi inriktar granskningen på hantering av risker och på patientsäkerhet, säger Eva-Lena Petersson.

Vårdgivaren ska beskriva hur risker för patienter i olika grupper hanteras och följs upp. Vidare sker uppföljning av väntetider mellan beslut om inläggning och tills patienten anländer till en vårdplats. Ivo ska även studera vad vårdgivaren gör för att minska väntetiderna. Enkäter ska tas fram, som patienterna får besvara.

Initiativet till granskningen kommer efter en riskanalys som baseras på en löpande granskning av problem och anmälningar som har inkommit till Ivo.

– Ett exempel på problem är akutmottagningen på Helsingborg lasarett, där det finns ett tillsynsbeslut, säger Eva-Lena Petersson.

Där har bristande resurser lett till att patienter har tvingats övernatta på akuten, då det inte har funnits plats på någon avdelning. Ivo har bland annat ställt krav på vårdgivaren ska säkerställa att patienter som ligger kvar på akutmottagningen i väntan på plats på vårdavdelning får sina läkemedel samt den övervakning och omvårdnad som de är i behov av.

Varje akutmottagning som är involverad i tillsynen får ett tillsynsbeslut om efterlevnaden avseende krav från gällande författningar. Resultatet ska även sammanställas i en nationell rapport, som enligt planen ska vara klar i januari 2018.

Relaterat material

Så vill ledningen lösa platsbristen i Helsingborg

MARTIN WALLSTRÖM

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev