Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Allmänmedicin

Ivo: Kry arbetar patientsäkert

Publicerad: 31 augusti 2018, 07:25

Ivo har granskat företaget bakom vårdappen Kry och konstaterar att vårdgivaren har både rutiner och arbetssätt som gör att man kan bedriva en patientsäker vård.


Ämnen i artikeln:

Ivo

Inspektionen för vård och omsorg har digitala vårdtjänster som ett av sina prioriterade områden för tillsyn just nu. Och först ut att granskas var Digital Medical Supply Sweden AB, som tillhandahåller Kry.

Ivo har bland annat granskat hur Kry säkerställer kompetens, handledning, diagnostisering, remisshantering, informationsöverföring, samverkan, läkemedelsförskrivning och orosanmälan.

– Vi har sett att vårdgivaren har ett systematiskt kvalitets- och patientsäkerhetsarbete som är känt av medarbetarna precis som de ska ha, säger Jan-Erik Ingwall, inspektör på Ivo, i ett meddelande på Ivo:s hemsida.

Därmed avslutas ärendet som utgjorde en förstudie av området digitala vårdtjänster.

Kry välkomnar granskningen och gläder sig åt resultatet.

– Kvalitet är a och o i vår verksamhet och något som vi ständigt utvecklar och förbättrar. Det faktum att vi arbetar digitalt medför att vi har väldigt goda förutsättningar vad gäller att till exempel arbeta med följsamhet kring riktlinjer samt återkoppling och feedback till våra läkare, säger Joakim Röstlund, medicinskt ansvarig läkare vid Kry, till Dagens Medicin.

Myndigheten har också gått ut med en enkät till personer som använt digitala vårdtjänster. Totalt kom 760 enkätsvar in. Kontakten med patienterna gav konkreta exempel på vad patienter ser som brister eller oroar sig för i kontakten med digitala vårdgivare. Den visade också att patienterna generellt sett var nöjda med vården de fått digitalt. Särskilt uppskattades tillgänglighet och kort väntetid.

I höst ska Ivo besluta om nästa steg i tillsynen av området, sannolikt kommer fler digitala vårdgivare att granskas.

CHARLOTTA KJELLBERG

Ämnen i artikeln:

Ivo

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev