Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Allmänmedicin

”Jag kan inte erbjuda patienterna den vård de har rätt till”

Publicerad: 21 januari 2021, 13:08

– Hade mina kollegor och jag haft ett rimligt antal patienter hade det kunnat vara riktigt bra i Tensta. Då är det mycket möjligt att jag hade stannat kvar, säger Magnus Isacson, som också är ordförande i Svensk förening för allmänmedicin.

Foto: Erik Simander/Bildbyrån

Efter ett och ett halvt år väljer Magnus Isacson, ordförande i Svensk förening för allmänmedicin, att sluta som läkare vid Tensta vårdcentral. ”Jag skulle verkligen önska att de som bor i Tensta hade en lika bra vård som de i Vasastan, men det har de inte”, säger han.


Ämnen i artikeln:

Region Stockholm

Magnus Isacson låter uppgiven när han beskriver den arbetsvardag som lett fram till beslutet. 

– Det går inte att på ett bra sätt ta hand om en akutpatient med yrsel som har tolk på en kvart. Eller följa upp en patient med jättedåliga värden som man försöker ringa men som inte riktigt förstår vad jag säger. Det går inte att chatta med någon som inte har mobilt bank-id. Allt tar extra tid, som man inte har. 

Enligt Magnus Isacson saknas de resurser som skulle behövas för att kunna ge patienterna den vård de har rätt till. Han riktar skarp kritik mot primärvårdssystemet i Stockholm, som han menar skapar en ojämlik vård.  

– De ersättningsmodeller som finns, CNI och ACG, som bland annat ska kompensera för sjukare patienter i socioekonomiskt utsatta områden, räcker absolut inte, säger han. 

Magnus Isacson menar att det behövs mer resurser till primärvården i allmänhet och till socioekonomiskt utsatta områden och glesbygd i synnerhet.

– Det behövs ett system som garanterar alla invånare en fast läkare som har ett begränsat ansvar. I Norge finns ett sådant system och där har den genomsnittliga läkaren ansvar för cirka 1100 invånare. Själva ersättningssystemet ska vara så omanipulerbart som möjligt.

Magnus Isacson jämför vårdvalssystemet med det nuvarande skolsystemet och säger att det bidrar ytterligare till segregation i socioekonomiskt utsatta områden. Patienter och elever som saknar kunskap och därmed möjligheter att välja klumpas ihop på vårdcentraler och skolor, som därmed blir särskilt belastade. Det, menar han, skapar en ojämlik vård och skola med hög personalomsättning i de utsatta områdena. 

– Många duktiga läkare har valt att arbeta i Tensta och liknande områden för att de vill göra skillnad. Men sedan har det blivit för tungt, och de har bytt arbetsplats precis som jag gör nu, säger han, och fortsätter:

– Hade mina kollegor och jag haft ett rimligt antal patienter hade det kunnat vara riktigt bra i Tensta. Då är det mycket möjligt att jag hade stannat kvar.

Magnus Isacson har haft svårt att förklara för sina patienter varför väntetiderna är så långa och omsättningen på läkare är så hög. 

– Jag hamnade i en negativ spiral där många patienter var missnöjda. Det är svårt för oss läkare att förklara varför vi inte räcker till och inte kan ge den vård vi skulle önska.

I mars börjar Magnus Isacson sin nya tjänst som läkare på Ekerö vårdcentral. Något han har blandade känslor inför. 

– Det känns som att jag sviker Tensta. Jag skulle verkligen önska att de som bor där hade en lika bra vård som de i Vasastan, men det har de inte. Det är så många lager som är fel. 

Han säger att så länge Region Stockholm prioriterar nätläkare och närakuter kommer vårdcentralerna att fortsätta dräneras på pengar, framför allt de i socioekonomiskt utsatta områdena.  

– Och det görs trots att all forskning visar att det viktigaste för en välfungerande primärvård är kontinuitet med en och samma allmänläkare på en vårdcentral.

Hälso- och sjukvårdsregionråd Anna Starbrink svarar

I en intervju med Dagens Medicin bemöter Anna Starbrink Magnus Isacsons kritik: ”Jag tar till mig av Magnus Isacsons beskrivning” 

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här! 

 

Malin Wernström

Reporter

malin.wernstrom@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

Region Stockholm

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev