Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Allmänmedicin

”Jag motarbetar inte äldrevårdscentraler”

Publicerad: 23 maj 2014, 09:00

Landstingsrådet Stig Nyman (KD) bemöter ett inlägg från folkpartisterna Barbro Westerholm och Gilbert Tribo.


Jag beskylls i Dagens Medicin av folkpartisterna Barbro Westerholm och Gilbert Tribo för att motarbeta tillkomsten av  äldrevårdscentraler  i Stockholms läns landsting. Ja, man går så långt att jag beskylls för att inte vilja lyssna.

Vad har jag gjort för att hamna i liberalernas skottglugg? Jo, i Dagens Medicins pappersutgåva nr 11 i år, det vill säga för ett par månader sedan, där Skånesatsningen beskrivs på en helsida, så svarar jag på en fråga från tidningen om landstingsmajoriteten i mitt landsting har några planer på att börja införa äldrevårdscentraler igen i den form de hade under en kort period med början 2006. Jag svarar då att vi inte har sådana planer och att vi tycker att det är klokare att utgå från patienternas behov och inte deras ålder. Och så sade jag också, enligt tidningen, att  Primärvården består till övervägande del av äldre patienter.  Om det skulle innebära att jag motarbetar äldrevårdscentraler så kan jag inte hålla med mina liberala politikerkollegor.

För det första kan ni, och nu riktar jag mig direkt till Barbro Westerholm och Gilbert Tribo, söka upp ett landstingsråd eller motsvarande som mer än jag själv och mitt parti har sökt bidra till en allt bättre sjukvård och en allt vårdsäkrare äldreomsorg.

I långa stycken och med beslutsamt stöd från alliansregeringen, har både sjukvården av de svårast sjuka äldre och den kommunala äldreomsorgen knappast någon gång fått så stor uppmärksamhet av, och statliga resurser från, staten som under de år som Kristdemokraterna lett socialdepartementet. I det arbetet har jag haft förmånen att få verka i Stockholms läns landsting och med särskilt fokus på våra äldre under den innevarande mandatperioden.

För det andra så kan det mycket väl bli fråga om någon form av det som skåningarna kallar äldrevårdscentraler även i mitt landsting. Men då kommer det att handla om något mycket mer innehållsrikt än det vi hittills har kunnat se i Region Skåne och Västra Götalandsregionen.

Min utgångspunkt är den kompetens som finns inom den geriatriska verksamheten. Om man inte stärker den öppenvård som många äldre med multisjuklighet behöver med just geriatrisk kompetens, så riskerar man att med nya verksamhetsnamn, som till exempel äldrevårdscentral, bara slå ett slag i luften. Mitt fokus ligger inte enbart på dagens situation utan på hur vi kan skapa förutsättningar för såväl fördjupad som breddad öppenvård för våra gamla med förstärkt kompetens och i det här fallet handlar det om geriatriker och erfarna distriktssköterskor.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev