Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Allmänmedicin

”Jag tar till mig av Magnus Isacsons beskrivning”

Publicerad: 21 januari 2021, 13:08

”Synen på valfrihet i välfärden så är ju en ideologisk fråga”, säger Anna Starbrink (L), hälso- och sjukvårdsråd i Region Stockholm.

Foto: Anna Molander/ Pressbild

Anna Starbrink (L), hälso- och sjukvårdsregionråd i Region Stockholm, tycker att det är synd att Magnus Isacson väljer att sluta på Tensta vårdcentral. Men hon håller inte med honom om att vårdvalet skulle bidra till en ojämlik vård. (2 kommentarer).


Ämnen i artikeln:

Region StockholmNätläkarbolag

Ett generösare ersättningssystem och mer resurser till socioekonomiskt utsatta områdens vårdcentraler. Det tror Anna Starbrink kommer att bidra till en bättre och mer jämlik vård för patienterna i Tensta. 

– Det kommer att ske stora förändringar i ersättningssystemen i år som träder i kraft redan i februari. Det innebär bland annat att CNI och ACG, det vill säga de socioekonomiska styrverktygen vi har, får en betydligt större tyngd. Och att områden som är tuffare får betydligt mycket mer pengar, säger Anna Starbrink. 

Hur mycket mer pengar det handlar om kan hon inte säga exakt.  Men sammanlagt kommer ersättningarna för samtliga vårdcentraler i Stockholm att öka med 180 miljoner kronor i år. 

– Vi har ökat ersättningarna med ungefär 20 procent, en knapp miljard kronor, under perioden 2016 till 2020. Vi kommer också att ändra på besöksersättningen så att den fasta besöksersättningen ökar från 60 till 80 procent, och endast 20 procent är rörlig. Det kommer att minska vårdcentralernas behov av många och korta besök, säger Anna Starbrink.

Hon håller inte med Magnus Isacsson om att vårdvalet skulle bidra till en ojämlik vård. Tvärtom menar hon att det kan hjälpa till att motverka segregation.

– När det gäller synen på valfrihet i välfärden så är det ju en ideologisk fråga där jag tycker att det är otroligt viktigt att vi som invånare och skattebetalare har möjlighet att välja, och att välja bort när vi inte tycker att något inte fungerar. Det tror jag är viktigt för många, inte minst människor som på olika sätt är utsatta. Att man åtminstone får välja vilken vårdcentral man ska gå till, och vilken läkare man vill bygga förtroende med, säger hon. 

Hur ska de människor som inte har kunskap eller möjlighet att välja en vårdcentral någon annanstans ändå garanteras en jämlik vård?

– Genom att vi tillför mer resurser, säger Anna Starbrink. 

Att Magnus Isacson väljer att avsluta sin tjänst vid Tensta vårdcentral tycker Anna Starbrink är beklagligt. 

– Det behövs bra läkare på den här typen av vårdcentraler. 

Hon säger att hon blir berörd av hans berättelse. 

– Jag tar till mig av den beskrivning som han ger. På något sätt tycker jag att den bekräftar den bild vi har av utsatta områden i Stockholm och av många andra delar i landet också. Och som delvis hänger ihop med hur vården fungerar och om att vi behöver styra om resurser. Men det speglar också den enorma utsatthet människor har i ett väldigt segregerat samhälle. Och där behöver vi jobba på flera plan, vi måste kroka arm med samhället i stort och göra gemensamma insatser för att stärka invånarnas hälsa, säger hon. 

Att Region Stockholm prioriterar nätläkare och närakuter framför vårdcentraler håller hon inte med om. 

– Han har rätt i att modellen som har vuxit fram i Sverige med en liten yvig flora av digitala utomlänsbesök utanför kontroll och utan vettiga avtal är dålig. Men de digitala vårdbesöken är nog här för att stanna. Vad i gäller närakuterna är den stora vinsten att de har avlastat akutmottagningarna. Sedan behöver de också utvecklas över tid, säger Anna Starbrink. 

Läs också:

”Jag kan inte erbjuda patienterna den vård de har rätt till”

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här! 

 

Kommentarer publiceras efter granskning.

 

2021-01-25

Starbrink poängterar att hon vill minska vårdcentralernas behov… Är det inte patienternas behov som ska styra?

Rurik Löfmark, Gävle

 

2021-01-27

Starbrink tycker alltså att invånare och skattebetalare ska ha möjlighet att välja. Men var inte det invändningen, att patienter vid Tensta VC inte har något reellt val? Säger hon nu att vårdvalet trots detta är bra och att hon tar till sig Isacsons synpunkter så hänger hennes resonemang fritt i luften. 

Per Ericson 

 

Malin Wernström

Reporter

malin.wernstrom@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev