Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Allmänmedicin

”Jag tror tyvärr att det är lättare att säga än att göra”

Publicerad: 10 november 2014, 09:45

HALLÅ DÄR Ingrid Bengtsson Rijavec, hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Skåne, som är en av arrangörerna för en konferens om värdebaserad vård.


Ämnen i artikeln:

Värdebaserad vård

Vad är det?

– Det är inte bara en ersättningsmodell. Det började med att man skulle ersätta även för resultatet, men värdebaserad vård är också ett sätt att definiera hela vårdkedjan, få en jämförbarhet och skapa förutsättningar för en jämlik vård.

I pressmeddelandet om konferensen står det bland att det handlar om att flytta fokus från produktion och vårdvolymer till medicinska resultat och patienthälsa. Varför har man inte fokuserat på patienthälsa tidigare?

– Jo, jag tror alltid att man har haft patienten i fokus. Man har kallat det lite olika saker genom tiderna. Man har kallat det patienten i centrum, patientcentrerad vård och så vidare. Men jag tror tyvärr att det är lättare att säga än att göra, för att fokus har varit att klara av en behandling, en operation till exempel. Det har varit mycket fokus på själva genomförandet och lite mindre fokus på resultatet. Och om man tittar på utbildningen så är väldigt mycket fokus på att bota, men lite fokus på hur patienten upplever själva behandlingen. Det är först på senare tid som man har börjat mäta kundnöjdhet hos våra patienter.

Du säger kundnöjdhet och inte patientnöjdhet, är det någonting som spelar in, att patienterna har större valmöjligheter nu än tidigare vad det gäller utförare av vård?

– Möjlighet att välja vård spelar i och för sig en viss roll. Vi har jobbat väldigt mycket de senaste åren med att skapa förutsättningar för våra medborgare att kunna välja genom att inrätta olika vårdval till exempel. Men vi har inte jobbat lika bra med att ge patienterna förutsättningar för att faktiskt göra ett aktivt val som bygger på ett resultat. Man har ju sett när det gäller hälsoval i primärvården, så är det i första hand närheten till bostad och arbete som spelar in. Det finns ju inte så mycket mer information att välja på.

Konferensen är i slutet av november, när kan man börja märka genomslaget av den värdebaserade vården nere på vårdgolvet?

– Jag tror att man i Skåne kommer att se effekter på uppföljningsbasis redan nästa år. Men jag tror att man kommer olika långt vad det gäller att ersätta.

Jens Krey

Teamledare – nyheter

jens.krey@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

Värdebaserad vård

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev