Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Allmänmedicin

JAK-hämmare kan ge hopp vid håravfall

Publicerad: 23 oktober 2015, 18:01

Foto: Thinkstock

Att ge läkemedel mot reumatoid artrit och blodcancer direkt på huden verkar stimulera hårtillväxt. Åtminstone hos möss, enligt en ny studie publicerad i tidskriften Science Advances.


Hår växer inte hela tiden, utan en tillväxtfas följs av en vilofas. Hos vissa personer kommer inte tillväxtfasen igång igen efter vilofasen, vilket kan leda till håravfall. Resultaten från den nya studien tyder på att redan godkända så kallade JAK-hämmare kanske även kan användas för att stimulera hårets tillväxtfas.

I försök med rakade möss växte håret mer om de fick JAK-hämmare jämfört med håret hos mössen i kontrollgruppen. När läkemedlen gavs direkt på huden fick mössen en ännu snabbare och kraftigare hårtillväxt. Även i försök på mänsklig vävnad sågs hårtillväxt.

Studien har fokuserat på normal hårtillväxt och forskarna har alltså inte undersökt om läkemedlen kan hjälpa vid till exempel tunnhårighet eller vid sjukdomar som ger håravfall.

Det pågår kliniska studier på JAK-hämmare för att se om de bland annat kan behandla alopecia areata, en immunsjukdom som ger fläckvis håravfall. Men forskarna menar att JAK-hämning skulle kunna vara en ny intressant behandlingsmöjlighet vid håravfall som inte orsakas av immunsjukdomar.

JAK-hämmare blockerar en grupp enzymer som är överaktiverade vid vissa sjukdomar. Det finns i dag ett godkänt läkemedel i EU i klassen, ruxolitinib, för behandling av en sällsynt form av blodcancer. I USA är även tofacitinib godkänt för behandling av reumatoid artrit.

Läs mer i abstract:

Sivan Harel med flera. Pharmacological inhibition of JAK-STAT signaling promotes hair growth. Sciences Advances, publicerad online 23 oktober 2015. Doi: 10.1126/sciadv.1500973

AMINA MANZOOR

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev