Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Allmänmedicin

Jämtland Härjedalen närmar sig stafettoberoende

Publicerad: 19 mars 2019, 10:42

Foto: Mostphotos

Användningen av stafettläkare på Region Jämtland Härjedalens hälsocentraler har minskat. Samtidigt konkurrerar hälsocentralerna fortfarande med stafettmöjligheterna som finns i regionen.


Ämnen i artikeln:

Region Jämtland HärjedalenPrimärvård

Det är Länstidningen Östersund som rapporterar om att flera hälsocentraler i länet nu är helt oberoende av stafettläkare, däribland hälsocentralen i Järpen, Myrviken och Odensala. I Östersunds närvårdsområde är behovet av inhyrda läkare som störst i regionen, men utvecklingen går åt rätt håll även här. Mellan 2017 och 2018 minskade användningen av stafettläkare med 40 procent.

– Om jag tittar på mitt område så har vi sparat 308 stafettveckor under 2018. 25 av dessa stafettveckor rör stängningen av Torvalla hälsocentral. Det är ett jättejobb som cheferna och personalen har gjort, säger Ingela Gillberg, verksamhetschef i Östersund, till Länstidningen Östersund.

Ingela Gillberg har hopp om att regionens mål om ett stafettläkaroberoende 2020 kommer att nås i området, och utvecklingen i Östersund är i linje med hur situationen ser ut i regionen i stort. Antalet inhyrda veckor nådde sin kulmen 2016 med totalt 1 216 stycken, för att sedan stegvis minska och vara nere på 610 veckor 2018.

Samtidigt finns det ett antal läkare som väljer bort anställning för att i stället arbeta som stafettläkare i egna bolag. En sådan läkare kostar regionen 60 000 kronor i veckan, till skillnad från en regionanställd distriktsläkare som kostar hälften så mycket.

Den karriärvägen har slagit hårt mot hälsocentralen i Hammerdal, som ägs av det privata vårdföretaget Nya Närvården. Under hösten 2017 valde tre av fyra distriktsläkare att sluta för att i stället sälja sina tjänster som just stafettläkare. I början av 2018 valde så företaget att lägga ned mottagningen efter att inte ha lyckats locka till sig nya fasta läkare.

– För oss var det aldrig aktuellt med stafettläkare. Vi hade inte klarat den kostnaden. Det var aldrig något alternativ, säger Lars Boberg, verksamhetschef för Nya Närvården, till Länstidningen Östersund.

Befintligt ramavtal ger läkare som är bosatta i länet rätten att jobba som stafettläkare inom regionen, men Ingela Gillberg tycker att det är diskutabelt.

– Som skattebetalare tycker jag det är orättvist också, men som verksamhetschef är alternativet att stänga hälsocentraler, säger Ingela Gillberg till Länstidningen Östersund.

Relaterat material

Så ska Jämtland Härjedalen vända de röda siffrorna

ADAM WENELL

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev