Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Allmänmedicin

Jönköping storsatsar på digital KBT

Publicerad: 7 mars 2016, 10:57

Gemensamt för behandlarna är att de sedan tidigare har minst en steg 1-utbildning i kognitiv beteendeterapi, KBT.

Foto: Thinkstock

Nu erbjuder två tredjedelar av regionens vårdcentraler psykologhjälp via internet.


Ämnen i artikeln:

Region Jönköpings länDigital vård

– Målsättningen är att alla invånare i länet ska få tillgång till metoden, säger Anneli Uusitalo, projektledare i Region Jönköpings län, till Dagens Medicin.

I morgon, tisdag, slutför ytterligare ett antal av regionens kuratorer, psykologer och arbetsterapeuter en tvådagarsutbildning för att kunna erbjuda ett antal KBT-behandlingar via nätet, se faktaruta. Det gör att 29 av Region Jönköpings läns totalt 46 vårdcentraler kan erbjuda digital behandling av exempelvis stress, sömnsvårigheter och depression.

Regionens målsättning är att samtliga vårdcentraler ska kunna erbjuda KBT via nätet, men det är inte säkert att alla vårdcentraler i dagsläget har personal med rätt kompetens. Det verkar å andra sidan inte vara ett omöjligt hinder att ta sig förbi då behandlaren inte behöver vara fysiskt knuten till en specifik vårdcentral.

– Har man inte egna behandlare, kanske man kan använda någon annans, säger Anneli Uusitalo.

Något som däremot är lite problematiskt är ersättningarna. Försäkringskassan ersätter inte vårdcentralerna för internetbehandlingar. Regionen har löst detta genom att låta de vårdcentraler som behandlar minst 15 patienter få dela på en pott pengar.

Innebär inte det att ersättningen minskar i takt med hur många vårdcentraler och patienter som blir intresserade av behandlingen?

– Vårdcentralerna får ersättning efter nyckeltal, så ersättningens storlek påverkas inte av antalet vårdcentraler som ansluter sig i Region Jönköpings län. Alla får sin pott, säger Anneli Uusitalo.

Hon poängterar samtidigt att utbildningarna har varit kostnadsfria för vårdcentralerna och programmen kostar inte heller något under året.

De behandlingsprogram som erbjuds är:

■ Oroshjälpen
■ Ångesthjälpen
■ Stresshjälpen
■ Sovhjälpen
■ Depressionshjälpen

Programmen är framtagna av Psykologpartners i Linköping.

Jens Krey

Teamledare – nyheter

jens.krey@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev