Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Allmänmedicin

Jordnötter kan vara billigt skydd för hjärtat

Publicerad: 4 mars 2015, 13:41

Personer som äter mycket nötter och jordnötter verkar leva längre än de som äter lite nötter.


Ämnen i artikeln:

Läkemedel

Flera studier har pekat på ett samband mellan nötkonsumtion och minskad risk för hjärt-kärlsjukdomar. Nu kommer ytterligare en stor amerikansk studie som har undersökt kopplingen mellan intag av nötter och minskad dödlighet.

Studien bestod av en grupp med totalt 71 764 amerikanska låginkomsttagare, både vita och svarta och en grupp i Kina med totalt 134 265 personer. Jordnötter utgjorde ungefär hälften av nötintaget i den amerikanska gruppen och hela nötintaget i den kinesiska.

Hög nötkonsumtion (< 2,54 g jordnötter/dag i Kina och < 18,5 g nötter och jordnötssmör i USA), var kopplad till en minskad dödlighet vid uppföljning av alla grupper, jämfört med låg konsumtion (< 0,14 g jordnötter/dag i Kina och < 0,95 g nötter och jordnötssmör i USA). Den minskade dödligheten var oberoende av kön, etnicitet, rökning, andra sjukdomar, alkoholintag och BMI. Bland de som åt mest nötter var risken att dö inom uppföljningstiden 21 procent lägre bland amerikanerna och 17 procent lägre bland kineserna, jämfört med de som åt minst nötter. Forskarna såg också att ett högt intag av nötter var kopplat till en minskad risk för ischemisk hjärtsjukdom. Däremot såg forskarna ingen effekt på risken för cancer eller diabetes.

Eftersom studien är en observationsstudie och inte kan bevisa orsakssamband kan forskarna inte säkert säga vad minskningen i dödlighet beror på. Men slutsatsen från forskarna är att resultaten tyder på att jordnötter kan ha en väsentlig positiv effekt på folkhälsan, med tanke på de positiva effekterna och den relativt låga kostnaden.

En av tidskriftens redaktörer, läkaren Mitchell Katz, menar att det intressanta med studien är att den är så omfattande och visar samma effekter både bland låginkomsttagare och i olika etniska grupper.

Abstract till studien kan du läsa här:

Hung N. Luu med flera. Prospective Evaluation of the Association of Nut/Peanut Consumption With Total and Cause-Specific Mortality. JAMA Internal Medicine, publicerad online den 2 mars 2015. DOI: 10.1001/jamainternmed.2014.8347.

KARIN SVENS

Ämnen i artikeln:

Läkemedel

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev