Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Allmänmedicin

Julkänslan finns i hjärnan

Publicerad: 16 december 2015, 23:31

De ställen i hjärnan som blev mer aktiverade när personerna som firar jul fick titta på julbilder.

Foto: BMJ

Har du svårt att få den rätta stämningen när julen nalkas? Nu kan forskare ha lokaliserat var i hjärnan julkänslan sitter och att det kan vara en förklaring till att vissa inte får julstämning, enligt en studie i BMJ:s julnummer.


Tidskriften BMJ publicerar varje år ett julnummer som innehåller studier av en mer humoristisk karaktär. I årets nummer har danska forskare försökt ta reda på varför vissa personer inte alls får den där varma känslan inför julen. De kallar det för ”bah humbug”-syndromet, en referens till Ebenezer Scrooge i Charles Dickens klassiska ”En julsaga”.

Genom att undersöka hjärnan hos personer som firar och inte firar jul har forskarna lokaliserat områden som kopplas till julkänsla.

I studien ingick tio friska personer som firar jul och tio friska personer som inte firar jul men som bodde i samma område i Köpenhamn. Deltagarna fick titta på bilder med julmotiv och därefter genomgå magnetkameraundersökning. Forskarna fann fem områden i hjärnan som aktiverades i högre grad hos de som firar jul jämfört med de som inte firar jul.

Forskarna påpekar att studien inte visar om aktiveringen beror på enbart julkänsla eller julkänsla i kombination med glada eller nostalgiska känslor. De anser att resultaten bör tolkas försiktigt, och att den magiska känslan kring julen inte kan förklaras enbart med hjärnaktivitet. Men att förstå julkänslan i hjärnan kan vara ett första steg till att förstå och behandla folk med ”bah humbug”-syndromet, skriver forskarna och tar upp att mer forskning behövs både för julen och andra högtider som chanukka, diwali och eid.

Läs mer i abstract:

Anders Hougaard med flera. Evidence of a Christmas spirit network in the brain: functional MRI study. BMJ, publicerad online 16 december 2015. Doi: 10.1136/bmj.h6266 

AMINA MANZOOR

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev