Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Allmänmedicin

Kaffe kan rädda liv på vägarna

Publicerad: 22 mars 2013, 10:23

Risken att lastbilschaufförer kör av vägen eller krockar minskar om de dricker kaffe för att hålla sig vakna, enligt en ny studie i BMJ.


En australisk forskargrupp har analyserat uppgifter om 530 yrkeschaufförer som hade varit med om en trafikolycka under det senaste året, och jämfört med motsvarande uppgifter om 517 förare som inte hade varit olycksdrabbade.

Alla deltagare i studien brukade köra långa pass, vilket ökar risken för att nicka till vid ratten.

Koffein är en av världens mest använda substanser för att öka vakenhetsgraden, men om koffein också kan minska risken för skador i samband med trötthet har varit oklart, skriver forskarna i British Medical Journal.

Drygt fyra av tio deltagare i studien uppgav att de rutinmässigt brukade använda koffein för att hålla sig vakna, antingen i form av kaffe, te, energidrycker eller koffeintabletter.

Användandet av koffein minskade risken att drabbas av olycka med 63 procent, enligt forskarnas slutsats. Resultatet har justerats för faktorer som lastbilschaufförernas ålder, sömnvanor, symtom på sömnapné, nattlig körning, antal avverkade kilometer och antalet raster.

Men effekterna av koffein är kortvariga och ämnet ska inte användas som ersättning för ordentlig sömn, regelbundna raster och rimliga körscheman, skriver forskarna i tidskriften.

Läs artikeln:

Lisa Sharwood med flera. Use of caffeinated substances and risk of crashes in long distance drivers of commercial vehicles. British Medical Journal, publicerad online den 19 mars 2013. DOI: 10.1136/bmj.f1140

SARA RÖRBECKER

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev