Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Allmänmedicin

”Kaosartat” bland riktlinjer för blodtryck i USA

Publicerad: 19 december 2013, 10:52

Tidskriften Jama publicerar nu nya riktlinjer för behandling av högt blodtryck. De är de tredje riklinjerna inom området som kommit ut i USA under loppet av någon månad.


– Situationen är märklig, lite kaosartad och så klart olycklig. Det kan förvirra läkare – även i andra länder, då USA nog uppfattas av många som medicinskt ledande på området.

Det säger Peter Nilsson, professor i klinisk kardiovaskulär forskning vid Lunds universitet och bland annat medansvarig för de europeiska hypertoni- och kardiologisällskapens gemensamma blodtrycksriktlinjer.

I november utkom två nya riktlinjer om hypertonibehandling i USA, dels ett dokument som kardiologisksällskapen AHA och ACC samt myndigheten CDC stod bakom, dels ett dokument som de internationella och amerikanska hypertonisällskapen stod bakom.

Nu publiceras alltså ytterligare ett dokument. Bakom detta står en grupp experter som ursprungligen skulle göra en uppdatering av de så kallade JNC7-riklinjerna från 2003, som allmänt anses ha varit bland de ”tyngsta” på området.

Men tidigare i år stod det klart att myndigheten NIH drog sig ur arbetet. Experterna som lagt ner mycket möda i projektet beslöt dock att publicera dokumentet ändå.

Peter Nilsson har följt utvecklingen på andra sidan Atlanten:

– En bakgrund är att speciella amerikanska förhållanden, bland annat risken för stämningar från patienter eller intresseorganisationer, har gjort det mer komplicerat att ta fram nya medicinska riktlinjer i USA.

– Här står sig den svenska modellen betydligt bättre, där Läkemedelsverket ger ut samlade och evidensbaserade rekommendationer, säger han.

Vad säger då de nya riktlinjerna om blodtrycksbehandling?

– Det är ett gediget arbete som dock är för enkelspårigt inriktat på hypertoni och inte tar upp total kardiovaskulär risk. Man ser också en trend till mer försiktiga blodtrycksmål, även för äldre och riskpatienter med till exempel diabetes, säger Peter Nilsson.

Paul A. James med flera. 2014 Evidence-Based Guideline for the Management of High Blood Pressure in AdultsReport From the Panel Members Appointed to the Eighth Joint National Committee (JNC 8). Jama, publicerad online den 18 december 2013. DOI: 10.1001/jama.2013.284427

Carl-Magnus Hake

Reporter

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev