Allmänmedicin
Klimatpåverkan kopplas till 140 årliga dödsfall
Publicerad: 1 juni 2021, 08:15
Med hjälp av olika klimatmodeller har forskare från hela världen beräknat hur temperaturen har förändrats på mer än 700 platser i 43 länder under sommarmånaderna åren 1991–2018.
Foto: Thinkstock photos
I Sverige dör i genomsnitt 140 personer varje år av värmerelaterade dödsfall som kan kopplas till mänsklig klimatpåverkan, enligt en ny studie.
Med hjälp av olika klimatmodeller har forskare från hela världen beräknat hur temperaturen har förändrats på mer än 700 platser i 43 länder under sommarmånaderna åren 1991–2018.
Stockholm, Göteborg och Malmö ingår i studien som publiceras i tidskriften Nature Climate Change och som Dagens Nyheter tagit del av.
Läs också: Klimatkrisen fortsätter att slå mot hälsan
Omkring 37 procent av värmerelaterade dödsfall i världen beror på klimatförändringar orsakade av människan, uppskattar forskarna.
Den genomsnittliga sommartemperaturen ökade enligt studien med 1,5 grad under perioden 1991–2018. Utan människans klimatpåverkan hade denna medeltemperatur legat stabilt.
Forskarna har undersökt hur många som har avlidit per dygn under de fyra varmaste månaderna varje år. De kommer fram till att cirka 1,6 procent av dödsfallen globalt berodde på värmen och 37 procent av dessa dödsfall berodde på mänsklig klimatpåverkan.
I Sverige beräknas antalet människor som dör på grund av hög värme variera från ett fåtal under kalla somrar upp till över 400 en varm sommar.
Enligt studien låg värmen bakom ungefär en procent av dödsfallen i Sverige under sommarmånaderna 1991–2018. Människans klimatpåverkan bedöms ligga bakom 40 procent av dessa dödsfall.
– Studien handlar om de tre senaste decennierna. Hade man i stället fokuserat på läget i slutet av perioden skulle andelen värmerelaterade dödsfall som orsakas av den globala uppvärmningen som människan står för rimligen beräknas vara ännu högre, säger Bertil Forsberg, en av forskarna bakom studien till Dagens Nyheter.
Han är professor i miljömedicin vid Umeå universitet.
Läs abstract till studien:
Kommentarer
Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?
Kommentarer publiceras efter granskning.