Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Allmänmedicin

Konflikten om delegering trappas upp

Publicerad: 11 december 2015, 07:09

Foto: Thinkstock

Allt fler kommuner i Stockholms län kräver betalt för att hem­tjänsten utför delegeringar åt landstinget. Men barn- och äldrelandstingsrådet Ella Bohlin (KD) vill inte öppna plånboken.


– Kommunerna åtog sig att göra de här uppgifterna 1992 när Ädel­reformen genomfördes och Sveriges kommuner enligt lag fick ett samlat ansvar för lång­varig service och vård för äldre och handikappade. Jag tycker att det finns anledning att påminna kommunerna om det åtagande som de faktiskt har, säger landstingsrådet Ella Bohlin (KD).

Den reform som Ella Bohlin hänvisar till ledde till att landets hemsjukvård flyttades från landstinget och ut till kommunerna – överallt utom i Stockholms län. Där lyckades de inblandade parterna inte komma överens om villkoren.
Hade hemsjukvården i Stockholms län kommunaliserats precis som i övriga landet skulle frågan om delegeringarna alltså inte ha existerat, eftersom allt ansvar för vård i hemmet hade legat under en och samma huvudman – kommunen.

Men i nuläget skaver samarbetet när kommunernas hemtjänst förväntas dela ut läkemedel och ut­föra andra enklare uppdrag åt lands­tinget, utan ersättning, i samband med att deras personal ändå är på plats i hemmet.
536 timmar i veckan

I en utredning som gjorts i Haninge beräknas kommunens hemtjänstpersonal utföra delegeringar hos 460 personer, sammanlagt 536 timmar i veckan. Per år tros de delegerade arbetsuppgifterna kosta kommunen över 8 miljoner kronor, inte inräknat kostnaden för de externa hemtjänstutförarna.

– Man kan ju vända på det: Vad skulle landstinget göra gratis för kommunen? Jag kan tycka att det är rimligt att landstinget betalar ut ersättning till kommunerna när det är vi som utför hälso- och sjukvård åt landstinget, säger Annett Haaf, äldrenämndens ordförande i Haninge.

I våras klubbade kommunen igenom att sluta utföra delegeringar om man inte fick betalt.

Förhandlingarna med landstinget ledde ingen vart och från års­skiftet blir det därför lands­tings­personal som åker ut med mediciner till hemsjukvårdspatienterna i Haninge. Och flera kommuner funderar i samma banor.

Men enligt landstingsrådet Ella Bohlin har det över huvud taget inte varit på tapeten att landstinget skulle börja betala för de delegerade insatserna.

– Vi kan inte ta på oss en massa nya kostnader i det läge som vi är just nu, säger hon.

Men det blir ju ännu dyrare för landstinget att utföra uppgifterna själva när nu allt fler kommuner backar från delegeringarna.

– Jag kan inte verifiera det du säger nu, ifall det skulle vara en ökad kostnad för oss. Det där måste vi räkna på i så fall så det kan jag inte kommentera.

Men det är ju ganska logiskt att kostnaden blir högre om landstinget åker ut med egen personal i egen bil för att ge ett piller än om man betalar för att hemtjänsten stannar två minuter extra hos en patient.

– Ja, och det är orimligt att två olika personalkategorier ska av­lösa var­and­ra med några minuters mellan­rum. Det är viktigt att vi får en sammanhållen vård och att vi inte bara tänker på kommun­gränser och egna revir. Vi i landstinget menar att kommunerna i och med Ädel­reformen har förbundit sig till att sköta vissa uppgifter. Men är vi inte överens behöver vi börja diskutera med kommunerna i den änden i stället.

FAKTA

Delegeringar i Stockholms län

- När Ädelreformen genomfördes 1992 åtog sig samtliga Stockholms läns 26 kommuner att utföra delegeringar.
- Kring millennieskiftet avsade sig Värmdö kommun delegeringarna och därefter har även Järfälla, Nynäshamn, Sigtuna, Sollentuna, Sundbyberg, Upplands-Bro och Vaxholm sagt nej.
- Från årsskiftet slutar Haninge kommun att utföra delegeringar och i april följer även Botkyrka.
- Även i andra kommuner pågår diskussioner kring delegeringarna.

Källa: Stockholms läns landsting

Betalning eller inte?

- Det förekommer rykten om att vissa kommuner i Stockholms län skulle ha särskilda avtal med landstinget där de får betalt för att utföra delegeringar, medan andra helt blir utan. Dessa påståenden slår Stockholms läns landsting bestämt ifrån sig.
- Tidigare fick Österåkers kommun ersättning för att utföra delegeringar inom LSS-boenden, men detta avtal löpte ut i samband med att LSS-vården kommunaliserades i oktober.
- I Nacka betalar vårdcentralerna en summa för genomgången av delegeringen, men däremot inte för själva utförandet av uppgiften, såvida det inte innebär extrabesök för hemtjänstpersonalen.

ANNA-CAJSA TORKELSSON

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev