Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Allmänmedicin

Kortison kan öka risken för pankreatit

Publicerad: 26 februari 2013, 12:41

En ny, svensk studie stödjer misstankarna om att behandling med kortison ökar risken för akut inflammation i bukspottkörteln.


De vanligaste orsakerna till akut pankreatit, den sjukdom i bukspottkörteln som flest drabbas av, är gallsten och hög konsumtion av alkohol.

I den första systematiska studien på området belyser nu forskare vid Karolinska institutet sambandet mellan behandling med kortisonpreparat och sjukdomen.

Forskarna identifierade alla individer i Sverige i åldern 40 till 84 år som utvecklade akut pankreatit för första gången mellan 2006 och 2008.

När dessa 6 100 patienter jämfördes med 61 000 friska kontrollpersoner visade det sig att risken att insjukna var förhöjd hos dem som, enligt det svenska läkemedelsregistret, fick behandling med kortisontabletter.

Sambandet sågs först efter tre dagars behandling, vilket enligt forskarna stärker bevisen för att kortisonet och inte den behandlade sjukdomen i sig orsakat fynden. Någon ökad risk att drabbas sågs inte hos dem som tidigare använt kortisontabletter, men slutat.

En riskökning sågs inte heller hos dem som använde kortison i inhalationsform.

I ett pressmeddelade från Karolinska institutet säger forskarna att resultaten talar för att patienter som behandlas med kortisontabletter bör informeras om riskerna. De anser även att de bör uppmanas att avstå från alkohol och rökning, som är kända riskfaktorer för inflammation i bukspottkörteln.

Läs abstract:

Omid Sadr-Azodi med flera. Oral glucocorticoid use is associated with an increased risk of acute pancreatitis – a population-based nested case-control study. Jama Internal Medicine, publicerad online 25 februari 2013. doi:10.1001/jamainternmed.2013.2737

KATRIN TRYSELL

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News