Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Allmänmedicin

Kostråd bakom epidemi av barnceliaki

Publicerad: 19 februari 2013, 12:06

I mitten av 1980-talet sköt plötsligt förekomsten av celiaki bland småbarn i Sverige i höjden. Felaktiga kostråd var orsaken.


Ämnen i artikeln:

Celiaki

Den slutsatsen drar en svensk forskargrupp i tidskriften Pediatrics, efter att ha studerat förekomsten av celiaki, glutenintolerans, bland barn födda 1993 respektive 1997.

De äldre barnen är födda under själva ”epidemin”, som är unik för Sverige, och de yngre barnen föddes när den just hade klingat av.

Totalt inbjöds drygt 18 000 barn från fem svenska städer att delta i studien under det år då de gick i årskurs sex. Nästan sju av tio (69 procent) tackade ja, och lämnade blodprov för analys. Om provsvaren visade positivt för celiaki kallades barnen till uppföljande provtagning då vävnadsprov från tunntarmen togs. Föräldrarna fick fylla i frågeformulär om vad barnet hade fått äta under spädbarnstiden.

Resultaten visar att förekomsten av celiaki var 29 på 1 000 barn i årskullen från 1993 och 22 på 1 000 barn i årskullen från 1997.

De rådande kostrekommendationerna bär skulden för de äldre barnens högre risk att drabbas, konstaterar forskarna i Pediatrics. Fram till 1970-talet var celiaki mycket ovanligt i Sverige, men i mitten av 1980-talet ökade antalet fall dramatiskt. Då hade kostråden ändrats till att säga att gluten skulle introduceras i kosten först när barnen var sex månader, inte fyra som tidigare.

När kostråden ändrades tillbaka sjönk förekomsten igen.

Dagens rekommendation från Livsmedelsverket ligger i linje med den som forskarna rekommenderar i sin artikel: Om barn får i sig små mängder gluten – som en liten bit smörgåsrån, någon sked gröt eller välling – mellan fyra och sex månaders ålder medan det fortfarande ammas, minskar risken för celiaki senare i livet.

Läs abstract:

Anneli Ivarsson med flera. Prevalence of childhood celiac disease and changes in infant feeding. Pediatrics, publicerad online den 18 februari 2013. DOI: 10.1542/peds.2012-1015

SARA RÖRBECKER

Ämnen i artikeln:

Celiaki

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News