Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Allmänmedicin

Kött kan förkorta livet

Publicerad: 13 mars 2012, 09:46

En portion av rött kött varje dag är kopplat till 12 procents högre risk att dö för tidigt, enligt ny forskning från USA.


Det är sedan tidigare känt att personer som äter mycket rött kött, som nöt, fläsk och vilt, oftare drabbas av olika sjukdomar, till exempel diabetes, hjärt- och kärlsjukdomar och vissa typer av cancer.

De amerikanska forskarna ville se om det även finns ett samband med mortaliteten i dessa sjukdomar. Vid analys av två stora framåtblickande undersökningar fann de en tydlig koppling mellan ett högt intag av rött kött och en ökad risk för tidig död.

Forskarna varnar särskilt för bearbetat kött, till exempel bacon, hamburgare och korv. En portion om dagen av sådana köttvaror gav 20 procent risk för att dö förtidigt.

Forskarna konstaterar att utbyte av en portion rött kött dagligen mot fisk, fågel, nötter, grönsaker, fullkorn eller mejeriprodukter med låg fetthalt i stället minskar risken att dö för tidigt.

Studien baseras på data från två kohortstudier och inkluderar totalt drygt 120 000 amerikanska män och kvinnor. I underlaget har forskarna dokumenterat 23 926 döda, varav 9 464 på grund av cancer och 5 910 på grund av hjärt- och kärlsjukdomar. Personerna som ingick i de två studierna följdes upp under 28 år och en enkät med frågor om kostvanor besvarades vart fjärde år.

Läs hela originalstudien: Read Meat Consumtion and Mortality. Archives of Internal Medicine, publicerad online den 12 mars 2012.

ÅSA WIKSTEN

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev