Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Allmänmedicin

Kris för akutvården i snöoväder

Publicerad: 10 november 2016, 06:40

Snökanonen slog hårt mot akutsjukvården i Stockholm i går. Ambulanser kämpade för ta sig fram och både vårdpersonal och patienter hade svårt att ta sig till eller från sjukhusen.


Ämnen i artikeln:

Stockholms läns landstingDanderyds sjukhusAkutsjukvård

Det kraftiga snöfallet och den bristande snöröjningen på onsdagen gjorde det besvärligt för ambulanser att ta sig fram i hela Stockholms län.

– Det är många som halkar och skadar sig. Framkomligheten i trafiken har också varit ett problem för oss, säger Anna Nergårdh, chefläkare och biträdande landstingsdirektör för Stockholms läns landsting.

Finns det en risk att ambulanser inte kommer fram i tid?
– Ja, så kan det vara. Därför måste vi säkerställa att vi har tillräckligt många ambulansfordon ute, även inför natten, och att vi kan göra medicinska prioriteringar.

Än så länge finns inga rapporter om att de ökade tiderna för ambulansutryckningar har inneburit farliga förseningar för patienter.

– Men det har tagit längre tid än vanligt, både att komma fram och att varje uppdrag tar längre tid, säger Anna Nergårdh.

Landstingets centrala ledning arbetade i stabsläge under hela onsdagen i samarbete med bland annat räddningstjänsten. Även Danderyds sjukhus beslutade under eftermiddagen att införa stabsläge och hade bland annat öppnat upp en extra vårdavdelning på akuten för att skapa mer plats för patienter.

Sjukhusets chefläkare Carl-Göran Ericsson har inte varit tillgänglig för en intervju, men skriver i ett mejl till TT:

”Personal som inte kan ta sig hem får stanna kvar på sjukhuset eller övernatta på hotell och för att täcka eventuella personalluckor tar vissa extrapass med vila emellan. Patienter som inte kan ta sig hem får stanna på sjukhuset alternativt övernatta på hotell.”

DANIEL ALSÉN/TT

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev