fredag24 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Allmänmedicin

Kritik från Praktikertjänst

Publicerad: 13 januari 2016, 15:56

Praktikertjänst riktar kritik mot att utredningens förslag begränsar valfriheten i primärvården.

Ämnen i artikeln:

Praktikertjänst

I Göran Stiernstedts slutbetänkande ”Effektiv vård” föreslår han att det skapas en särskild riktad primärvård för äldre kroniker. Göran Modin som är affärsområdeschef för primärvård och rehabilitering på Praktikertjänst tycker att det är en onödig uppdelning.

– Jag tror att det som utredningen vill uppnå går att uppnå utan en omorganisation med en satsning på ökad samverkan. Omorganisationer kan flytta fokus från själva uppdraget. Jag tror att det är viktigare att arbeta med att förbättra de arbetssätt som finns istället för att omorganisera, säger Göran Modin till Dagens Medicin.

Han är också kritisk till att utredningen föreslår att den riktade primärvården inte ska omfattas av det obligatoriska vårdvalet. Istället ska det vara upp till kommuner och landsting att avgöra om de vill ha vårdval för denna verksamhet.

– Det vore olyckligt att begränsa valfriheten som vi har sett har lett till bättre tillgänglighet och ökat fokus på kvalitet, säger Göran Modin.

Men han öppnar för att Praktikertjänst kan bredda sin verksamhet och till exempel ägna sig åt hemtjänst om det skulle ingå i vårdval för den riktade primärvården.

Göran Modin är också skeptisk till om det behövs ett remisstvång för sjukhusens akutmottagningar som utredningen föreslår. Han tror istället på ökad samverkan mellan primärvård och akutvård. Något han ser som nödvändigt om det ska finnas vårdcentraler som är öppna dygnet runt enligt Göran Stiernstedts förslag.

– Med en dygnet runt öppen primärvård är det viktigt med en geografisk närhet till sjukhusens akutmottagningar, säger Göran Modin.

Han välkomnar också utredningens förslag om en ny vårdgaranti som ska innebära att patienterna istället för ett läkarbesök inom sju dagar ska garanteras en medicinsk bedömning inom tre dagar. En bedömning som inte behöver utföras av en läkare och inte behöver ske genom ett besök.

– Staten ska hålla sig borta från att avgöra vem som ska göra vad eller om en medicinsk bedömning ska göras genom ett besök eller på något annat sätt. Det ska hälso- och sjukvården besluta.

SAMUEL ÅSGÅRD

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev