Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Allmänmedicin

Krock i planer på kvalitetsregister för ambulansen

Publicerad: 17 november 2015, 07:37

Foto: Thinkstock

Anställda och chefer inom svensk ambulanssjukvård förbereder på varsitt håll två olika nationella kvalitetsregister.


Ämnen i artikeln:

AmbulanssjukvårdAkutsjukvård

– Vi skrev historia i förra veckan. Det var det första mötet med representanter från SOS Alarm, Riksföreningen för ambulanssjuksköterskor, Vårdförbundet och från olika landsting, säger Johan Persson, ambulanssjuksköterska och utbildningsansvarig vid ambulansen i Helsingborg, till Dagens Medicin.

Mötet han pratar om var startskottet för arbetet med det nationella kvalitetsregister för ambulanssjukvård som han och en lokal projektgrupp tagit initiativ till.

Några som var inbjudna men som inte kom till mötet var Föreningen för ledningsansvariga inom svensk ambulanssjukvård, Flisa.

– Vi driver frågan om ett kvalitetsregister sedan ett år tillbaka och är väldigt nära att lämna in en ansökan. Vi blev väldigt förvånade att Helsingborg kör sitt eget race, vi kan inte sanktionera det på något sätt, säger Flisas ordförande Håkan Klementsson till Dagens Medicin.

Han förklarar att Flisa räknar med att kunna lämna in en ansökan om att starta ett kvalitetsregister hösten 2016. Håkan Klementsson trycker på att Flisa representerar verksamhetscheferna inom ambulanssjukvården i Sveriges 21 landsting och regioner.

Att det även förekom arbete med kvalitetsregister på annat håll kom som en blixt från klar himmel och något Flisa fick reda på för två veckor sedan.

Kan ni inte slå ihop arbetet?

– Vi har lagt ner väldigt mycket arbete på det och är nästan framme vid målet. Ska jag vara helt ärlig ser jag inte vad de kan medverka till i dagsläget, säger Håkan Klementsson.

Johan Persson säger till Dagens Medicin att han inte kände till att Flisa höll på att arbeta med ett kvalitetsregister förrän det presenterades på Flisas kongress i mitten av september. Han poängterar att ett kvalitetsregister bygger på patientdata som i sin tur måste komma från de som jobbar i verksamheten.

Men verksamhetscheferna sitter väl i Flisa?

– Ja, vissa gör ju det. Men att skapa ett kvalitetsregister är något som måste göras av flera olika parter.

Johan Persson tycker att den uppkomna situationen är olycklig, men tror och hoppas på samverkan framöver.

– Hade det varit lätt att skapa ett nationellt kvalitetsregister för ambulanssjukvården så hade det varit gjort för länge sedan. Det kommer att bli svårt men inte omöjligt.

Jens Krey

Teamledare – nyheter

jens.krey@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev