Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Allmänmedicin

Kroniskt trötthetssyndrom kan få ett nytt namn

Publicerad: 12 februari 2015, 11:17

Den omdiskuterade diagnosen kroniskt trötthetssyndrom, också kallat myalgisk encefalomyelit, bör i stället heta ”systemic exertion intolerance disease”, eller seid. Det anser ett amerikanskt institut som också tagit fram nya diagnostiska kriterier.


Carl-Magnus Hake

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se


Bakom det nya namnet står Institute of Medicine, som är en del av den amerikanska vetenskapsakademin National Academy of Sciences.

En expertpanel som granskat befintlig forskning om diagnosen anser att den nya benämningen bättre speglar de centrala symtomen vid sjukdomen, nämligen att alla typer av ansträngning kan få ”negativa konsekvenser för många av patienternas organsystem och för många aspekter av patienternas liv”.

Expertpanelen anser att samtliga av följande tre kriterier måste vara uppfyllda för att diagnosen ska ställas:

■ En väsentlig minskning i förmåga att delta i yrkesmässiga, ubildningsmässiga, personliga och sociala aktiviteter, jämfört med vad som var fallet före sjukdomen. Dessa problem ska ha pågått i minst sex månader, vara nya eller ha en tydlig start, ska åtföljas av en ofta svår utmattning, inte i någon stor grad gå över efter vila och inte heller vara resultatet av en överdriven ansträngning.
■ Utdragen försämring av symtomen efter ansträngning eller stress.
■ Sömn som inte är uppiggande.

Dessutom ska minst ett av följande två kriterier vara uppfyllda:

■ Nedsatt kognitiv förmåga.
■ Svårigheter att stå upprätt under längre perioder.

Vid bedömning ska hänsyn tas till symtomens svårighetsgrad och hur ofta de förekommer, skriver expertgruppen.

Bakgrunden till det nya namnförslaget och de nya kriterierna är att Institute of Medicine fått i uppdrag från flera amerikanska myndigheter att se över evidensgrunden för diagnosen.

Expertpanelens slutsatser välkomnas av den svenska patientföreningen RME.

– I Sverige går många fortfarande utan eller med fel diagnos eftersom de inte blir trodda av sina läkare. Vi hoppas också att svenska myndigheter tar till sig rapportens slutsatser om ME/CFS, så att vår patientgrupp äntligen blir tagen på allvar och därmed får adekvat behandling, säger föreningens ordförande Lisa Forstenius i ett pressmeddelande.

Läs hela rapporten från Institue of Medicine här.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev