Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Allmänmedicin

Kry öppnar fysiska vårdcentraler i Stockholm

Publicerad: 6 maj 2020, 11:29

Den digitala vårdgivaren Kry planerar att inom kort öppna tre fysiska vårdcentraler i Stockholm.

Foto: Thinkstock, Getty Images (montage)

Den digitala vårdtjänsten Kry tar ytterligare kliv i den fysiska världen. Bolaget har ansökt om att öppna tre mottagningar i Stockholm. Dörrarna slås upp redan i sommar.


Ämnen i artikeln:

KryRegion StockholmNätläkarbolag

Beslut om att godkänna Krys ansökan om att öppna vårdcentralerna kommer enligt den blågröna koalitionen som styr i Region Stockholm att fattas i avtalsutskottet under onsdagen. Kry blir därmed först bland de digitala vårdgivarna med att öppna en fysisk vårdcentral i Stockholm.

Enligt det digitala vårdbolaget Kry ska de nya fysiska vårdcentralerna i Stockholm öppna redan i sommar. Fler fysiska vårdcentraler finns i planerna.

– Vi tittar på många olika alternativa platser som är lätt tillgängliga med kollektivtrafik. Vår plan är att ha ungefär tio vårdcentraler i Region Stockholm innan årets slut, säger Sverigechefen Erik Hjelmstedt.

Sedan tidigare har bolaget tre fysiska vårdcentraler i Nyköping, Lund och Malmö.

– De symptom som kan behandlas digitalt kommer även i fortsättningen att behandlas så. Behöver man en fysisk undersökning så bokas det in direkt i appen. Sedan kan man få även få uppföljning digitalt om det ingår i behandlingsplanen. Det blir en mer effektiv vårdkedja och en bra patientupplevelse, säger Erik Hjelmstedt.

I höstas presenterades slutbetänkandet i en utredning som föreslog att regionerna ska ställa krav på att utförarna i primärvården både ska kunna erbjuda digital och fysisk vård. Den möttes av stark kritik från de digitala aktörerna.

Från den blågröna koalitionen är budskapet att det är positivt att Kry utökar med fysisk vård som komplement till det digitala i Stockholm.

– Den digitala och den fysiska vården måste komplettera varandra. De nätläkare som endast funnits på nätet har fungerat som en murbräcka för digital vård, men nu ser vi en kraftig ökning av de digitala besöken hos vanliga vårdcentraler – det digitala är en väldigt stor tillgång för personal och patienter nu under corona-krisen, säger Anna Starbrink (L), hälso- och sjukvårdsregionråd, i ett pressmeddelande.

De tre nya vårdcentralerna hamnar på Sibyllegatan, i Sickla och i Gallerian.

Cathrine Hofbauer

Reporter

cathrine.hofbauer@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev