Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Allmänmedicin

Kry remitterar patienter till apotek för provtagning

Publicerad: 1 februari 2018, 13:27

Josefin Landgård, Kry, Fredrik Lindblad, Lloyds, och Johan Sandelin i Kry-appen, samlade i läkarrummet på ett av Lloyds apotek i Stockholm där man också startar med provtagning snart.

Foto: Susanna Pagels

I ett utökat samarbete mellan den digitala läkartjänsten Kry och Lloyds apotek kan patienten ta prover direkt på apoteket. Förra veckan drogs försöket i gång på tre apotek i södra Sverige.

Ämnen i artikeln:

LäkemedelKryDigital vårdApoteksmarknaden

På apoteken i Malmö, Lund och Växjö har ett 15-tal provtagningar gjorts sedan starten i slutet av förra veckan. Målet är att utöka möjligheten till de flesta av Lloyds 79 apotek i Sverige, säger Fredrik Lindblad, digital director på Lloyds.

– För vår del innebär det att vi tar det virtuella läkarrummet ett steg till. Det handlar om tillgänglighet och flexibilitet. Våra apotek blir en resurs i vården.

För Kry är det ett sätt att ytterligare bygga ut den vård företaget kan erbjuda via sin app. Med hjälp av provtagningen på apoteken räknar företaget Kry med att kunna ta hand om 60 procent av de typer av sjukdomsfall som normalt tas om hand på vårdcentralerna.

– Vi flyttar vården närmare patienten även kvällar och helger. Det blir smidigare för patienterna som kan hämta sina eventuella recept innan de går, säger Josefin Landgård, en av grundarna av Kry och director of medical R&D.

Gränsdragningen mellan vad som är Krys ansvar och apotekets är tydligt, anser man från båda sidor. Farmaceuterna har utbildats i provtagning genom ett certifierat företag enligt Socialstyrelsens regler, säger Fredrik Lindblad, och diskuterar inte provsvaren med patienten. Prover tas bara efter remiss från läkare på Kry och svaret går direkt från testapparaten till läkaren, som är den som sedan kontaktar patienten.

I det läkarrum på Lloyds i Stockholm där vi är på besök, står apparaterna redo för provtagning även i Stockholm så småningom. Johan Flodin, läkare på Kry, dyker upp i surfplattan sedan Josefin på låtsas har skrivit in sina symtom. Han är den läkare som syns i annonserna för Kry, berättar de.

Johan Flodin prisar det faktum att provsvaren kommer digitalt, han slipper faxen. Det ger dessutom hög patientsäkerhet, anser han. Han kallar lösningen ”en helt ny vårdkedja”.

– Det känns tryggt att ha personal på plats som förutom jag själv, kan svara på vad som händer i nästa steg. Hela förloppet kan i bästa fall ta 15 minuter, säger Johan Flodin.

Än så länge är det endast blodprov i fingret och halsprov som patienten remitteras till på apoteken, men Johan Flodin ser framför sig hur man i framtiden även kommer att kunna göra till exempel venösa prov och EKG på apoteken.

Företaget Kry har runt 200 läkare knutna till sig och säger sig ha upp till 2 procent av alla besök inom primärvården.

Även Apoteket har ett samarbete kring provtagning med ett nätläkarbolag - Min doktor, som inleddes i december förra året.

SUSANNA PAGELS

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev