Allmänmedicin
Kry ska forska på digital vård
Publicerad: 28 december 2018, 11:34
Foto: Magnus Länje/Thinkstock
I ett nytt forskningsprojekt vill det digitala vårdbolaget Kry få grepp om vilken effekt införandet av digitala vårdmöten har haft på sjukvården. Ett arbete som aldrig gjorts tidigare, enligt Kry.
Ämnen i artikeln:
KrySödersjukhusetLunds universitetUppsala universitetKarolinska institutetDigital vårdAvsikten med studien, som blivit godkänd av etikprövningsnämnden i Stockholm, är att angripa den relativt nya vårdformen ur flera olika infallsvinklar. Vården ska analyseras utifrån ett patient- och vårdgivarperspektiv i form av kvalitativa intervjuer med personer som antingen arbetar i eller vänt sig till den digitala vården. Det planeras också att göras en kvantitativ delstudie med ett hälso- och nationalekonomiskt perspektiv baserat på dataunderlag från bland annat vårdappen Kry.
Studien görs på flera olika lärosäten och sjukhus, som Södersjukhuset, Karolinska institutet, London School of Economics och Uppsala samt Lunds universitet. Finansieringen för de medverkande forskarna kommer från respektive lärosäte. Delstudierna kommer inte ha några kliniska inslag.
De övergripande frågorna för projektet är vad det digitala vårdmötet inneburit för vårdens tillgänglighet, efterfrågan från olika patientgrupper, det slutgitliga resultatet av mötena mellan patient och vårdgivare – läkare eller psykolog – samt hur sjukvårdens kostnader har påverkats. I vilken mån digitala vårdmöten kan ersätta fysiska och hur mycket vården kan påverkas för att bli mer jämlik, ingår också i frågeställningarna
– I dag finns det begränsat med forskning om digital vård och det saknas forskning på första linjens vård i digital kontext. Vi vill på ett vetenskapligt säkerställt sätt kunna beskriva den digitala vårdens användare, kontext och funktion, säger Nasim Bergman Farrokhnia, forsknings- och utbildningschef på Kry, i ett mail till Dagens Medicin.
Planen är att studien ska gå i mål tidig vårvinter 2019, framgår det i ansökan om etikprövning.
Relaterat material
Explosionsartad ökning av digitala vårdbesök
Växande antal privata vårdgivare på nätet
Ingen avlastning trots 300 000 nätbesök
ADAM WENELL