Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Allmänmedicin

Kunskap om flickors blödarsjuka ska öka

Publicerad: 13 juni 2014, 11:55

Mängder av kvinnor har von Willebrands blödarsjuka utan att veta om det. Nu ska kunskap om sjukdomen spridas i vården.


Uppemot 50 000 flickor och kvinnor i Sverige beräknas, enligt forskare, ha von Willebrands sjukdom uppger Förbundet blödarsjuka. Färre än tusen av dem har fått diagnosen.

– De här kvinnorna har stora menstruationer, får ofta näsblod och har ökade risker vid operationer, till exempel. Vet man om att man har Willebrands kan man undvika det och få en bättre livskvalitet, säger Anders Lönegård, ombudsman på Förbundet blödarsjuka i Sverige.

Förbundet har just beviljats 3 miljoner kronor från Arvsfonden för ett treårigt projekt för informationsspridning till vård och allmänhet. Projektet görs i samarbete med bland annat Karolinska universitetssjukhuset och Föreningen för Sveriges ungdomsmottagningar. Information ska ges till personal inom skolhälsovården, på gynekologiska mottagningar och ungdomsmottagningar.

Den klassiska typ av blödarsjuka som nästan bara pojkar får heter hemofili. Den vanligaste formen av blödarsjuka är von Willebrands sjukdom och den får flickor och pojkar i lika stor utsträckning.  Den förekommer i tre varianter varav den mildaste är vanligast.

Margareta Holmström är överläkare på hematologiskt centrum vid Karolinska universitetssjukhuset och deltar i projektet.

– Många ungdomar tror att det är normalt med kraftiga menstruationer för att de jämför sig med sin mamma eller sina systrar som också kan ha von Willebrands eftersom den är ärftlig. Men det finns effektiva mediciner man kan ta för att slippa rikliga blödningar, anemi och minskad livskvalitet.

Enligt Vårdguiden bör alla med hemofili eller von Willebrands sjukdom bära med sig ett blödningsriskkort med information om sjukdomstyp och blödningsgrad.

Relaterat material

Preventiv behandling av blödarsjuka får godkänt

SUSANNA PAGELS

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev