Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Allmänmedicin

Lägre blodtryck när sjuksköterskan tar besöket

Publicerad: 24 april 2020, 12:00

Helena Ödesjö arbetar i dag som läkare på Närhälsan Tjörn. Hon ser flera fördelar med sjuksköterskebaserad blodtrycksmottagning: ”Sanno­likt har patienterna lite mer tid att diskutera blodtryck och hur det ska skötas hos sjuksköterskan”.

Foto: Mathias Bergeld /Bildbyrån

När sjuksköterskor tar hand om hypertonipatienter blir blodtrycket lägre och måluppfyllelsen högre. Det konstaterar en läkare i allmänmedicin som forskat på saken.


Ämnen i artikeln:

HypertoniVästra GötalandsregionenPrimärvård

Forskare vid Sahlgrenska akademin i Göteborg ser många fördelar med att låta sjuksköterskor ta hand om hypertonipatienter i primärvården. I en observationsstudie deltog 188 vårdcentraler i Västra Götalandsregionen och 89 000 i övrigt friska hypertonipatienter mellan 40 och 80 år. Data kom från olika register, framför allt det regionala primärvårdsregistret QregPV.

– Vi inkluderade egentligen alla vårdcentraler i Västra Götalands-regionen inom vårdvalet, både privata och i regionens regi. Det finns ungefär 200, men några föll bort för att de hade för få aktuella patienter, säger Helena Ödesjö, specialist i allmänmedicin och en av forskarna bakom studien.

Resultatet visar att på knappt en tredjedel av vårdcentralerna var andelen sjuksköterskebesök högre än andelen läkarbesök vid diagnosen hypertoni, vilket i studien fick definiera ett sjuksköterskebaserat arbetssätt. Studien visar också att måluppfyllelsen var 10 procent hög-re på de vårdcentraler där patienter gjorde flest besök hos sjuksköterskor. Däremot säger den ingenting om varför.

Ibland finns det en okunskap om vad olika professioner i vården kan

Helena Ödesjös kliniska erfarenhet som läkare i primärvården säger dock det är fler saker som tävlar om uppmärksamheten när läkare och patient möts. Vid ett besök hos sjuksköterska kan det bli större fokus på just blodtrycket. Det är förstås en fördel när det handlar om att kommunicera en risk och motivera till livsstilsförändringar, enligt henne.

– Oavsett vad man är kallad för är det ofta mycket som patienten vill ta upp vid ett läkarbesök i primärvården. Även om man som läkare tycker att blodtrycket är viktigt att diskutera så kan det vara svårt att få det gjort. Sannolikt har patienterna lite mer tid att diskutera blodtryck och hur det ska skötas hos sjuksköterskan, säger Helena Ödesjö.

Är vi lite för fixerade vid läkare?
– Så kan jag uppfatta det ibland. Många patienter vill absolut komma till en läkare. Det kan också finnas ett motstånd inom läkarkåren att släppa ifrån sig arbetsuppgifter till sjuksköterskor. Ibland finns det en okunskap om vad olika professioner i vården kan, säger Helena Ödesjö.

Hon konstaterar att patienter med hypertoni är en stor och växande grupp i samhället. Samtidigt är det brist på allmänläkare inom primärvården. Att låta sjuksköterskor ta huvudansvar för blodtryckspatienter avlastar läkarkåren och gör även vården mer standardiserad.

– Man tvingas att standardisera när man för över ansvar från läkare till någon annan yrkeskategori. Det är ändå läkaren som har det övergripande ansvaret och då behövs det struktureras upp med tydliga riktlinjer: Hur ska det göras? Inom vilka ramar kan sjuksköterskan hantera detta och när ska läkare kallas in? säger Helena Ödesjö.

När studien gjordes arbetade hon som läkare på Närhälsan Torslanda i Göteborg.

– Där jobbade vi på att gå över till mer sjuksköterskebaserad hypertonimottagning inom ett regionalt projekt som kallas ”Högtryck på mottagning”. Där jag är nu jobbar vi inte lika mycket på det sättet ännu, men jag skulle gärna införa det, säger Helena Ödesjö.

Annika Carpman

Reporter

annika.carpman@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev